Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Με «παλιά» υλικά

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου «άνοιξε» τα χαρτιά του, για την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Με άρθρο του, στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» το περασμένο Σάββατο, δίνει το στίγμα της «νέας» οικονομικής πολιτικής του «νέου» ΠΑΣΟΚ: «Ο νέος ιστορικός κύκλος- σημειώνει - απαιτεί άνοιγμα της οικονομίας σε νέες παραγωγικές δυνάμεις, ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και μεγέθυνση (προς όφελος ποιων), ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιβίωσης και ανάπτυξης στο διεθνές περιβάλλον».

Με το άρθρο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει τις υποσχέσεις που διατύπωσε ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες (στο Λαύριο, στη Μακεδονία και τη Χαλκίδα), για: α) Την αντιμετώπιση της ανεργίας στη νεολαία. β) Τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων αγροτών και των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. γ) Την αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, με την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και άλλων επιμέρους μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Μέσα από γενικότητες και ασάφειες, ο Γ. Παπανδρέου αποφεύγει να εξηγήσει: ΠΩΣ θα μοιραστούν τα οφέλη από την αύξηση της παραγωγικότητας (που θα επιδιωχθεί με την εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων); ΠΟΙΟΙ θα καρπωθούν τα οφέλη από την αύξηση του εγχώριου πλούτου (το μεγάλωμα της πίτας του ΑΕΠ που παράγεται από τους εργαζόμενους και γενικότερα τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς); Επίσης, προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ενισχυθούν τα εισοδήματα των αγροτών και μικρών επιχειρήσεων, με μέτρα και πολιτικές που αυξάνουν την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ παρόμοια μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, δεν απέδωσαν καρπούς.

Αυτό το έργο - με τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων να μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις από τα μπαλκόνια μέχρι τις παραμονές των εκλογών και να τις ξεχνούν την επομένη - το έχουμε ξαναδεί. Η «νέα» - οικονομική πολιτική που επαγγέλλεται ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι καθόλου νέα. Και δε θα μπορούσε να είναι, αφού κατασκευάζεται με τα παλιά «εισαγόμενα» υλικά της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των Συμφώνων Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιλέχτηκαν, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου και των κάθε είδους συνεταίρων τους - μεγαλοεπιχειρηματιών - στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Την αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας και άλλων χρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και του λαού της, τη βεβαιώνουν τόσο τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όσο οι εκθέσεις της ΕΕ. Μόνο που τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σαν άλλοθι, για τη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Και τέτοια μέτρα είναι έτοιμοι να τα εφαρμόσουν την επομένη των εκλογών - σε γαλάζια ή πράσινη παραλλαγή - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους κλπ. Την αλήθεια αυτή, μαρτυρούν - ανεξάρτητα, από τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο αρχηγός της ΝΔ, να μας πείσουν ότι «θα» εφαρμόσουν φιλολαϊκή οικονομική πολιτική - ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος Αλ. Παπαδόπουλος, που ξεκαθαρίζουν: Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μάρτη, θα εφαρμόσει την ίδια - αν όχι χειρότερη - πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ