Κυριακή 21 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντόναλντ Ράμσφελντ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι γυρεύει η πολεμοκάπηλη αλεπού στο λατινοαμερικανικό παζάρι και ειδικά στο παζάρι της Νοτίου Αμερικής; Και μάλιστα για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου; Χωρίς να προσθέσουμε τις συνεχείς επισκέψεις του στην Κεντρική Αμερική.

Σπουδή και άγχος πρέπει να έχει καταλάβει τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις και την επικίνδυνη για τα αμερικανικά συμφέροντα συρρίκνωση της ισχύος των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις της περιοχής.

Οι προηγούμενες επισκέψεις προωθούσαν σχέδια για περιφερειακή ασφάλεια. Κατά τις προτάσεις Ράμσφελντ «σύμπτυξη» των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, όπως εξάλλου είχαν κάνει οι ΗΠΑ και στο παρελθόν με την επιβολή στρατιωτικών δικτατοριών. Ομως τα σχέδιά τους ναυάγησαν.

Αυτή τη φορά, ο στόχος του Ράμσφελντ ήταν μικρότερης εμβέλειας αλλά απολύτως σαφής. Επισκέψεις σε Περού και Παραγουάη, όπερ περικύκλωση της Βολιβίας, όπου όπως διακήρυξε ο πολεμοχαρής Ράμσφελντ... η Κούβα και η Βενεζουέλα αναμειγνύονται πολύ επικίνδυνα και με «μη βοηθητικούς για τη δημοκρατία τρόπους».

Οι επισκέψεις είχαν και αφορμή. Κατ' αρχήν την έναρξη της στρατιωτικής άσκησης των Αμερικανών στην Παραγουάη που θα διαρκέσει μάλιστα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2006 γεγονός που έχει προκαλέσει, το έλασσον, ένταση στις γειτονικές της χώρες, καθώς Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Βολιβία, τη βλέπουν ως ενδεχόμενη μόνιμη στρατιωτική βάση και ίσως πρελούδιο επέμβασης. Από την άλλη στο Περού, που ενδέχεται να είναι το επόμενο κομμάτι του ντόμινο και από τις ελάχιστες εναπομείνασες «φιλικές» προς την Ουάσιγκτον κυβερνήσεις.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ