Κυριακή 1 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εβο Μοράλες

Η σύγκρουση της ολιγαρχίας και της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες, όσον αφορά το «γράμμα του νόμου» συνεχίζεται, ενόσω η Βολιβία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ενδεικτικές οι συνεχώς αυξανόμενες ταραχές με ρατσιστικά και φασιστικά χαρακτηριστικά με τελευταία κρούσματα τα βίαια επεισόδια στην πόλη Σούκρε και στην επαρχία Πάντο προχτές. Σε μια επαρχία όπου σήμερα διεξάγεται ένα ακόμη αποσχιστικό δημοψήφισμα. Παράνομο και αντισυνταγματικό όπως αυτό που διεξάγεται επίσης σήμερα στην επαρχία Μπένι και αυτό που διεξήχθη στις 4 Μάη στη Σάντα Κρους.

Ο Πρόεδρος Μοράλες επιλέγει, για άλλη μια φορά, τη «δημοκρατία» μέσω του «διαλόγου για την Εθνική Συμφιλίωση», παρά την αδιαλλαξία των κυβερνητών των επαρχιών που σχηματίζουν μια γεωγραφική «ημισέληνο» την πιο πλούσια από τον βορρά προς νότο. Θεωρεί δε ότι το δημοψήφισμα για τις 10 Αυγούστου με ερώτημα της αποπομπής του προέδρου, του αντιπροέδρου και των εννέα κυβερνητών, που ενέκρινε μετά την απόφαση της ελεγχόμενης από την ολιγαρχία Γερουσίας θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την ολιγαρχία.

Η κατάσταση, ωστόσο, είναι κρίσιμη και απαιτείται αποφασιστικότητα για τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έχουν τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και άλλων, για να σταματήσουν, να μη ριζοσπαστικοποιηθούν οι αλλαγές σε όλη τη Λατινική Αμερική, είναι σίγουρο ότι θα ενταθούν και τα λαϊκά κινήματα πρέπει να είναι προετοιμασμένα και να επιδιώξουν όξυνση της πάλης.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ