Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ο εκσυγχρονισμός θα νικήσει»...

Συνταξιούχος δάσκαλος - Δεξιός εξ αίματος και συντηρητικός εκ πεποιθήσεως, εργαζόταν στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 και συνταξιοδοτήθηκε λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του '80 - επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε όσα δημοσιεύω σήμερα στα «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ», προσπαθώντας να τα θυμηθώ και να μεταφέρω επακριβώς, στο γλωσσικό ύφος και τύπο που ο ίδιος χρησιμοποίησε:

«Οπως ορθώς έγραψε, προσφάτως εις το «ΒΗΜΑ», ο Ιωάννης Κ. Πρετεντέρης, (σ.σ. ειδικός αναλυτής και, συνάμα, πολιτικός αγκιτάτορας του εγχειρήματος εκσυγχρονιστικής, σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα), το σύνολον, σχεδόν, των κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, κατά την τελευταία πενταετίαν, εις την χώραν μας, ανάγονται εις την αδυσώπητον σύγκρουσιν μεταξύ των φορέων του εκσυγχρονισμού και του αναχρονισμού. Κατά τούτον συμφωνώ με τον αγαπητόν Ιωάννην και επαυξάνω ότι το τεθέν, υπό μορφήν πολιτικού στοιχήματος, ερώτημα είναι αν και πόσον θα επιτύχει εις τους στόχους της η, υπό τον κομαντάντε Σημίτην, εκσυγχρονιστική επανάστασις του '96.

Δυστυχώς, η εκσυγχρονιστική επανάστασις, εν τη γενέσει της και εφεξής πολλάκις, αντιμετώπισεν πλείστα όσα προβλήματα, ως και εμπόδια, προερχόμενα έξωθεν και εκ των ενόντων. Εν πρώτοις, η αναχρονιστική δομή και λειτουργία κοινωνικών και πολιτικών φορέων και θεσμών - παραδείγματος χάριν, η ύπαρξις και δράσις ταξικών τινών συνδικάτων και, προπάντων, ενός κόμματος όπως το ΚΚΕ - δυσκολεύουν, τα μάλα, την πορείαν εκσυγχρονισμού της χώρας. Εν δευτέροις, αντιστάσεις, ή και απλώς διαφοροποιήσεις, προερχόμενες εκ των έσω του κυβερνώντος κόμματος, επί θεμάτων και προβλημάτων ώριμων προς λύσιν - εργασιακόν, ασφαλιστικόν, συνταξιοδοτικόν, αγροτικόν, ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακόν, τρομοκρατία κ.ά. - δυσκολεύουν, ωσαύτως κι επιπροσθέτως, την προσπάθειαν διά την επιτυχίαν του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος.

Εσχάτως, δε, παρατηρείται αθρόα, εξ αλλοδαπής, εισαγωγή προβλημάτων, τα οποία, προστιθέμενα εις τον αριθμόν των εντοπίως δημιουργηθέντων, θέτουν μέγα και, εν πολλοίς, ανυπέρβλητον εμπόδιον εις την οδόν του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Αίφνης και άνευ σοβαρού λόγου, ηγέρθη νέφος κινδυνολογιών περί «ουρανίου απειλής» κατά της Ελλάδος, ως δήθεν απόρροια τής πράγματι ανθρωπιστικής και ουδόλως εγκληματικής, πολεμικής επιχειρήσεως του ΝΑΤΟ - με τη, διά της υπογραφής της ημετέρας κυβερνήσεως, συγκατάθεσιν και της Ελλάδος - εναντίον της πάλαι ποτέ Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και δη εις Βοσνίαν προ πενταετίας και εις Κόσσοβον την Ανοιξιν του '99. Προς επιβεβαίωσιν, δε, της ανυπάρκτου απειλής, δημοσιεύονται εις τον Τύπον, ψευδή στοιχεία περί δήθεν θανάτων Ελλήνων στρατιωτικών και αυξήσεως των περιστατικών καρκινοπαθειών εν Ελλάδι.

Αύτη η αήθης, κινδυνολογική προπαγάνδα - προδήλως ως προϊόν της ανεξηγήτου επιμονής τινών να στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και κατά τη μετακομμουνιστικήν περίοδον - ακολουθεί την, εξ Εσπερίας αφικνούμενη, ετέραν μεγίστη προπαγανδιστική διαρροήν, περί δήθεν κινδύνων για την υγείαν, εξ αιτίας της νόσου των λεγομένων «τρελών αγελάδων». Οι ανωτέρω - αλλά και πλείστες άλλες, αναλόγου υφής - περιπτώσεις αναδεικνύουν το μέγεθος και την δυσκολίαν της προσπαθείας της κυβερνήσεως, η οποία απαιτείται ίνα λάβει «σάρκαν και οστά» ο εκσυγχρονισμός εις την χώραν μας.

Φρονώ ότι η κυβέρνησις Σημίτη διαθέτει και την θέλησιν και την ικανότητα να επιτύχει εις το έργον της. Η επιτυχής αντιμετώπισις δυσκόλου φύσεως και συγκυρίας θεμάτων, όπως η συντεταγμένη υποχώρησις - με την αρωγήν και των ΗΠΑ - κατά την τουρκική προέλαση εις τα Ιμια, η αναίμακτος παράδοσις Οτσαλάν εις την Τουρκίαν, η, άνευ ενδοιασμών και δισταγμών, καταστολή των αγροτικών, συνταξιουχικών και μαθητικών ανταρσιών, ως και των οχλοκρατικών, δήθεν φιλειρηνικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου εις την Γιουγκοσλαβίαν και, ιδίως, κατά την επίσκεψιν Κλίντον εν Αθήναις, αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Εκφράζω, εν τέλει, την αισιοδοξίαν ότι - όπως θα έλεγαν οι κομμουνισταί και οι συνοδοιπόροι των, δι' άλλα, βεβαίως, επιδιωκόμενα - ο εκσυγχρονισμός θα νικήσει»...

Για τη μεταφορά, από τον προφορικό, στο γραπτό λόγο:


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ