Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πρόσεχε...

Μετά τις πορείες κατά του πολέμου στο Ιράκ, γυρίζοντας σπίτι, επαναλάμβανα συνεχώς στον εαυτό μου ότι έπρεπε να προσέχω.

Τι; Μα, την πρόχειρη ψυχολογική προσφυγή στη στιγμιαία ικανοποίηση. Αυτήν την ικανοποίηση, που, επειδή είσαι στενοχωρημένος, καταπιεσμένος, θυμωμένος, απογοητευμένος, καταθλιμμένος, πας και αγοράζεις μια γραβάτα, μια κολόνια, ένα άρωμα, ένα φο μπιζού - για να είμαστε in - ψεύτικο κόσμημα. Νιώθεις πάραυτα αυτό το σύγχρονο σύνθημα immediate satisfaction - άμεση ικανοποίηση.

Η αγορά ενός υλικού αγαθού - καθόλου δεν την υποτιμώ - αντικαθιστά, κατά περίπτωση, όλα τα αρνητικά αισθήματα και συναισθήματα που μπορεί να έχουμε νιώσει για ένα γεγονός. Υποτίθεται πως μετά από αυτήν την ικανοποίηση πρέπει να νιώθεις απαλλαγμένος από τη στενοχώρια, την καταπίεση, το θυμό, την απογοήτευση και την κατάθλιψη. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη στιγμή, η άμεση ικανοποίηση είναι καταλυτική. `Η μήπως κρατάει, ώσπου να εμφανιστεί η επόμενη αιτία που επαναφέρει όλα τα πιο πάνω αρνητικά, οπότε αναζητούνται καινούρια πρόχειρα τεχνάσματα για την εξαφάνισή τους;

Πρόσεχε, λέω στον εαυτό μου. Μην ικανοποιείσαι επειδή πορεύτηκες, επειδή είδες και άλλες εκατοντάδες ή χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πορεύονται κι εκείνοι για τον ίδιο σκοπό. Πρόσεχε, επαναλαμβάνω στον εαυτό μου. Μην ικανοποιείσαι από τα συνθήματα που άκουσες, που φώναξες, που διάβασες σε πανό και χαρτόνια. Καλύτερα όλα αυτά να διαφυλαχτούν. Οχι για να θυμίζουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά για να είναι έτοιμα για τον επόμενο. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει μόνο το όνομα της χώρας. Ολα τα άλλα θα μείνουν τα ίδια.

Πρόσεχε, λέω στον εαυτό μου, μην κυριευτείς από απαισιοδοξία. Βέβαια, η έκβαση είναι σημαντική. Ομως, ο αγώνας, οι κοινές επιδιώξεις - όχι των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων, των κατασκευαστικών εταιριών, της πολεμικής βιομηχανίας - των λαών πρέπει να γίνουν κρίκοι και να ενώσουν τους ανθρώπους, όπου κι αν ζουν, όποια γλώσσα και αν μιλούν, όποια θρησκεία και αν λατρεύουν, όποιο χρώμα επιδερμίδας και αν έχουν.

Πρόσεχε, επανέρχομαι. Μην ενθουσιάζεσαι. Χρειάζεται πολλή δουλιά. Επαγρύπνηση. Αν υπάρχουν προληπτικοί πόλεμοι, γιατί να μην υπάρχουν και προληπτικές αντιδράσεις, προληπτικές πορείες, προληπτικές αναλύσεις, προληπτικά μέτρα, προληπτικά σχέδια και προληπτικά προγράμματα; Κάποιος μου έβαλε στο χέρι ένα πρόγραμμα για προβολές αντιπολεμικών ταινιών. Και αυτό μας κάνει. Κάποια δημοτική σύμβουλος ενός προαστίου μιλούσε για την επιτυχία μιας βραδιάς στο Πνευματικό τους Κέντρο με αντιπολεμική ποίηση. Και αυτό μας κάνει. Μια δασκάλα δημοτικού σχολείου έλεγε για τις ζωγραφιές των παιδιών με θέμα τον πόλεμο. Εικόνες με παιδάκια χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, με επιδέσμους στο κεφάλι, γκρεμισμένα σπίτια και κομμένα δέντρα. Αυτά τα τελευταία ας μην υπήρχαν και ας ζωγράφιζαν τα παιδιά παπάκια, κίτρινους ήλιους και κόκκινα βαρκάκια σε γαλάζια θάλασσα. Αυτό που μας κάνει από τα παιδιά είναι η ευαισθησία τους. Η κινητοποίησή τους. Αυτό που θα πουν στο μέλλον. Ολοι ήξεραν.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ