Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η λογοτεχνία στην Επανάσταση

Επέτειος της Mεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης σήμερα και στο μυαλό, μαζί με πολλά άλλα, έρχεται πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν η λογοτεχνία και γενικότερα η τέχνη και ο πολιτισμός στην έφοδο του ρούσικου λαού προς τα ουράνια.

Ολοι είχαμε διαβάσει και γαλουχηθεί από τη φλόγα της ρώσικης προεπαναστατικής λογοτεχνίας. Ολα εκείνα τα αριστουργήματα που είχαν συνεπάρει την ψυχή μας. Τα γιομάτα πάθος, ανθρώπινο πόνο και μαυλιστική τεχνική ρομάντζα της ρούσικης στέπας και ζωής.

Ο Τολστόι, ο Ντοστογιέφσκι, ο Πούσκιν, ο Γκόγκολ, ο Τσέχωφ, ο Τουργκιένιεφ, είναι μόνο μερικοί από τους λογοτέχνες που ανέδειξε η ρούσικη λογοτεχνία.

Μετά την επανάσταση, η νέα «κόκκινη λογοτεχνία» είναι διαφορετική. Ο Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός είναι συμβολική έκφραση της μεγάλης αλήθειας, της μεγάλης σύγχρονης πραγματικότητας. Οι νέοι λογοτέχνες πριν πιάσουν την πένα, κράτησαν το ντουφέκι, κυνηγήθηκαν, υπέφεραν πολύ από την πείνα, το κρύο κι έζησαν από πρώτο χέρι το μεγαλείο και το μεθύσι της Επανάστασης και της καινούριας Σοσιαλιστικής Αναγέννησης.

Τα ποιήματα ήταν πρόχειρα γραμμένα με πολύ ορμή και πάθος και τ' απήγγελλαν στους στρατώνες, sτις φάμπρικες και τα συλλαλητήρια. Τα εκφραστικά τους μέσα ήταν απλά και χτυπητά, για να γίνονται κατανοητά από τη μεγάλη μάζα. Το ύφος τους ήταν γοργό, βίαιο και ανυπόμονο. Οι περισσότεροι λογοτέχνες που δε βγήκαν μήτε από τ' αρχοντόσπιτα, μήτε από τα πανεπιστήμια, μόλις είχαν γυρίσει από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα. Τα μάτια τους είχαν ξεχειλίσει από αιματηρές και σκοτεινές εικόνες και η ψυχή τους ήταν πλημμυρισμένη από το όραμα του Σοσιαλισμού και της Δημιουργίας.

Οι θαρραλέοι αγωνιστές της Eπανάστασης γίνονται πια τα σύμβολα και οι ήρωες των συγγραφέων των εικαστικών και των κινηματογραφιστών. Η ρώσικη πραγματικότητα απέκτησε πλέον πλουσιότερο περιεχόμενο. Τα καινούρια θέματα ήταν φεγγοβόλα, λιγόλογα, πολλές φορές τραγικά, γιομάτα δράση, παρμένα μέσα από τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Οράματος. Η σύγχρονη ζωή στη Σοβιετική Ρωσία είναι γεννοβόλα κι απείρως πιο ενδιαφέρουσα για το λογοτέχνη από οποιαδήποτε άλλη ζωή στην Ευρώπη. Τα έργα καταδίκαζαν κάθε μορφή καταπίεσης, τους κατακτητικούς πολέμους και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ηρωες οι οικοδόμοι της νέας κοινωνίας.

Εκατομμύρια Σοβιετικοί (και όχι μόνο) πολίτες αγάπησαν με πάθος τα βιβλία που γράφτηκαν μέσα στη δεκαετία του '20 και του '30. Μην ξεχνάμε τον «Ηρεμο Ντον» του Σολόχωφ, το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Ν. Οστρόφσκι, το «Τσαπάγιεφ» κι άλλα πολλά, πάρα πολλά!

Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς συγγραφείς, ο Μαξίμ Γκόρκι, ο Ηλ. Ερενμπουργκ, ο Λεονώφ, ο Αλ. Τολστόι, ο Αλ. Μπλοκ, ο Γιεφτουσένκο και ο μεγάλος Μαγιακόφσκι.

Χωρίς να ξεχνάμε τους μεγάλους όλου του κόσμου που επηρεάστηκαν από τις ιδέες της Οχτωβριανής Επανάστασης... Οπως τον Τζον Ριντ, τον Τζακ Λόντον, τον Ερν. Χέμινγουεϊ, τον Πανάιτ Ιστράτη και το δικό μας Νίκο Καζαντζάκη.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ