Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί «νομιμότητας»

Νομιμότητα είναι να κόβεις και να ράβεις τον εκλογικό νόμο κατά πώς σε συμφέρει.

Νομιμότητα είναι να 'χεις το μαχαίρι και το πεπόνι και να μοιράζεις τα κομμάτια όπως εσύ γουστάρεις. Νομιμότητα είναι ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της εξουσίας, σύμφωνα με τα ταξικά της συμφέροντα. Νομιμότητα είναι να 'χεις μόνο εσύ το μαρκούτσι στο στόμα, να ειρωνεύεσαι, να υπομειδιάς και να υποτιμάς προκλητικά τη νοημοσύνη των άλλων. Νομιμότητα είναι να καβαλάς το καλάμι και να χτυπάς πισωκάπουλα το μαστίγιο. Νομιμότητα είναι να ερμηνεύεις το Σύνταγμα (το δικό σου Σύνταγμα) με τις δικές σου απόψεις. Νομιμότητα είναι να κάνεις ιδιώνυμο και να χτυπάς το μαθητικό κίνημα με εισαγγελείς και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Νομιμότητα είναι να χρησιμοποιείς (εκμεταλλεύεσαι) τον εργαζόμενο όπως εσύ θέλεις για ν' αβγατίσεις την περιουσία σου. Να εργάζεται, δηλαδή, όπως εσύ θέλεις, όποτε εσύ θέλεις - εάν θέλεις - όσο εσύ θέλεις και να τον ανταμείβεις με το λιγότερο δυνατό, χωρίς να 'χει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και ν' απαιτήσει το δίκιο του.

Νομιμότητα είναι να του περιορίζεις την απασχόληση, να τον εμποδίζεις στη μόρφωση (εκπαίδευση) και να του στερείς το αγαθό της υγείας. Νομιμότητα είναι να εκβιάζεις (ληστεύεις) τη φτωχή, και για ώρα ανάγκης, αποταμίευση του κοσμάκη, να τον εξαναγκάσεις να τ' αποσύρει από το ταμιευτήριο και να τα ρίξει στο Χρηματιστήριο. Νομιμότητα είναι οι τράπεζες (και οι μεγαλοεπιχειρήσεις) ν' αυξάνουν τα κέρδη τους κατά 540% και οι εργαζόμενοι με τους συνταξιούχους να παίρνουν αύξηση μόνο 2%.

Νομιμότητα είναι να ευχαριστείς αυτούς που σε καρπαζώνουν. Νομιμότητα (και τσαμπουκάς ροπαλοφόρου) είναι να σκας τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών, επειδή διεκδικούν το δίκιο τους.

Νομιμότητα είναι να στήνεις «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία», να κάνεις μηνύσεις κι αγωγές, να στέλνεις εξώδικα, να 'χεις παράλογες απαιτήσεις μόνο και μόνο για να φιμώσεις τη φωνή ενός ιστορικού κόμματος. Ενός κόμματος που στάθηκε πάντα στο μετερίζι του αγώνα για το καλό της εργατικής τάξης. Νομιμότητα είναι η δικομματική συμπαιγνία που παραπλανά κι αποπροσανατολίζει το εκλογικό σώμα. Νομιμότητα είναι να μονοπωλείς τη διαφήμιση και την προβολή σου μέσα από τα ΜΜΕ σαν να 'ναι αμπελοχώραφά σου (κι είναι) να συχνάζεις σε σκυλάδικα να χορεύεις, να ραίνεις με γαρίφαλα την τραγουδίστρια και να παίρνεις το μικρόφωνο (στο τέλος) και να σκυλοβρίζεις ανενόχλητα κι ανεμπόδιστα τους άλλους.

Νομιμότητα είναι το σουλάτσο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη γη σου, έτοιμες να επιτεθούν σε γειτονική (παραδοσιακή) φιλική χώρα. Νομιμότητα είναι η καταδυνάστευση, η εκμετάλλευση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η δωροδοκία, το ρουσφέτι, η εξαγορά συνειδήσεων. Νομιμότητα είναι το αίσχος και η ντροπή.

Τέτοια νομιμότητα δε μας εκφράζει. Σας την επιστρέφουμε. Προτιμάμε να την υπερβαίνουμε και να την παραβιάζουμε. Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη νομιμότητα πιο ανθρώπινη και πιο διεκδικητική.

Στ' αλώνι του κόσμου θ' αναμετρηθούμε με τη ρομφαία και την ασπίδα του Ηλιου της Δικαιοσύνης εμείς του λαϊκού μετώπου κι εσείς με το άνομο πλυντήριο του ξεπλυμένου χρήματος.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ