Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ούτε... «έτσι», ούτε... «αλλιώς»

Ομορφή κοπέλα. Συμπαθητική. Κι από μεγάλη εταιρία δημοσκοπήσεων. Λίγο απότομη όμως στις ερωτήσεις της.

- Γεια σου, παππού. Είμαστε από την εταιρία «ΑΣΤ». Την πιο γρήγορη εταιρία δημοσκοπήσεων. Ενα σας λέω. Τα αποτελέσματα βγαίνουν πριν ξεκινήσει η δημοσκόπηση. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα: Ποιος θα μας οδηγήσει στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης; Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ;

Στον κόσμο του ο παππούς. Το δεύτερο το κατάλαβε. Χρόνια τώρα η ίδια ερώτηση. Μια απάνταγε «έτσι», ο παππούς, μια «αλλιώς».

Με το «έτσι» κάθε φέτος και χειρότερα. Με το «αλλιώς» κάθε πέρσι και καλύτερα. Την «παγκοσμιοποίηση» δεν την πολυκατάλαβε. «Ετσι» κι «αλλιώς» όμως, ούτε αυτός, ούτε η γριά του, χωράγανε στην «παγκοσμιοποίηση».

Ο Ροκφέλερ, δεν παίζει τάβλι. Ο Μπιλ Γκέιτζ, δεν ξέρει δηλωτή. Η γριά του δε μοιάζει με τη Λεβίνσκι. Αποκλείεται να τον επισκεφθεί ο Κλίντον. Σκ... παγκοσμιοποίηση. Ούτε τετράδα για ξερή δε μαζεύεις. Πάλι με τον Θανασάκη, του κυρ-Λευτέρη, θα πιει καφέ. «Θα» όμως.

Τι τα θες. Ακόμα δε βγήκε από το νοσοκομείο. Τι να σου κάνει και το «ΕΣΥ». Δεν πρόσεχε καθόλου. Πήγε στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που έκαναν οι κόκκινοι, όταν ήρθε ο Κλίντον. Τρέχανε τα ΜΑΤ, τρέχανε και οι διαδηλωτές. Ε!!! πολύ ήθελε; Εκανε ρεύμα, πάρτον κάτω με «πλευρίτιδα». Τ' άνοιξε και το κεφάλι. Και να δεις, δε φαίνονταν να 'χε πίεση.

Μέχρι τα Χριστούγεννα στην Εντατική. Αύριο - μεθαύριο βγαίνει κι απ' το νοσοκομείο. Θα πιούμε τότε έναν καφέ να του αποτελειώσω και την ιστορία με την απεργία που κάναμε το '74. Εναν καφέ όμως. Μετά δικάζεται ο Θανασάκης.

Τι τα θες! Βγαίνοντας από την Εντατική κοίταξε το κεφάλι του στον καθρέφτη. «Πο πο είπε: Σαν τον Γιαννοπου... έγινα». Τι το 'θελε το καλαμπούρι; Μέχρι να ξαπλώσει στο κρεβάτι ήρθε η εξώδικος. Μέχρι να τη διαβάσει έφτασε και η μήνυση.

(σ.σ. βάλε κυρία δακτυλογράφε, κάμποσα αποσιωπητικά, μην βρεθούμε και μεις με 5 μηνύσεις στην πλάτη).

- ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; επέμενε η κοπέλα, βγάζοντας τον παππού από τις σκέψεις του.

- 55, απαντάει ο παππούς.

- 55%.

- Οχι 55 χρόνων, ξαναεπιμένει ο παππούς.

- Δε φτάσαμε ακόμα σ' αυτή την ερώτηση. Αλλωστε φαίνεστε πολύ μεγαλύτερος.

- Και στις προηγούμενες εκλογές δεν έφτασες σ' αυτή την ερώτηση. Ομως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση, έφερε τον κ. Σπράο, να τραβήξει ένα σοβάτισμα στην οικονομία. Βρήκε όμως πολλούς τους συνταξιούχους. Και έδωσε εντολές να μας αραιώσουν. Γι' αυτό δε δήλωσα τη γριά μου, στην απογραφή. Εκρυψα και 15 χρόνια δικά μου. Λέω να τη γλιτώσουμε.

Τελειωμό δεν είχε ο παππούς... Δεν είχε πολλές απαιτήσεις. Καλός ο καφές. Ηθελε και τσιγάρα. Πήγε στην πορεία των συνταξιούχων να ζητήσει αύξηση. Ενα πακέτο τσιγάρα. Οχι με φίλτρο. Του έκαναν και τα σέρτικα.

Του συμπαραστάθηκε η κυβέρνηση. Και με το παραπάνω. Δε λυπήθηκε τα... καπνογόνα. Ντουμάνιασε ο τόπος όλος. Αγύριστο κεφάλι ο παππούς. Επέμενε σε καπνό σέρτικο. Τα ξαναμπέρδεψε η κυβέρνηση. Εβαλε τα ΜΑΤ, και τους έδωσαν... ξύλο σέρτικο. Μια, δύο, τρεις. Στο τέλος η κυβέρνηση είδε ότι στοιχίζουν περισσότερο τα δακρυγόνα, από το να τους δώσει 100 δραχμές αύξηση. Και την έδωσε. Ολόκληρο γιαουρτάκι. Ηρθε κι έδεσε. Ενα κι ένα για κατάπλασμα...

Η κοπέλα εκνευρίστηκε. Του «μπήκε» πιο άγρια.

- Τι θα γίνει παππού; ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

- Ούτε «έτσι», ούτε «αλλιώς», κοπέλα μου. Σ' αυτές τις εκλογές θα είμαι αλλιώτικος. Θα πάω με τους κόκκινους. Παρέα με το Θανασάκη.

(Από την τοπική εφημερίδα «Ηχώ της Αρτας»)


Γιώργης ΑΛΙΦΤΗΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ