Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Από πού να φυλαχτούμε;

Ευτυχώς, δεν είμαι τηλελάγνος. Περιορισμένες μόνο δόσεις παίρνω και δεν κοιμάμαι με το τηλεκοντρόλ στο προσκεφάλι. Ετσι ή ραδι(οτηλεοπτική)ενέργεια που έχω δεχτεί είναι ελάχιστη, ωστόσο αρκετά ερεθιστική και επιβλαβής για να με κάνει έξω φρενών. Η συχνή παρακολούθηση δημιουργεί εθισμό, που πολλές φορές προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να επέλθει πνευματική αναπηρία και ανικανότητα κρίσεως.

Το παιχνίδι με το τηλεκοντρόλ είναι σκαμπρόζικο αλλά και επικίνδυνο. Σε οδηγεί πάντα στα ίδια αλλά με διαφορετικό όνομα θολά κανάλια. Οι λιχουδιές που σου προσφέρουν είναι σκανδαλιστικές και παραπλανητικές. Ενα κοκτέιλ αποπνιχτικής μπόχας, που σε μαστουρώνει και σε κάνει έρμαιο των ορέξεων και διαθέσεών τους. Προεκλογική περίοδος είναι. Τα προβλήματα προς συζήτηση τεράστια. Ανεργία, ναρκωτικά, έγκλημα, υγεία, εκπαίδευση, εργασιακές σχέσεις κι αυτοί το χαβά τους.

Επικρατεί μια θλιβερή αποχαυνωτική κι αρρωστημένη κατάσταση, που οδηγεί σε πλήρη διαστρέβλωση κι αποπροσανατολισμό. Με καταβαράθρωση των κοινωνικών θεμάτων και δυσανάλογη προβολή γαργαλιστικών ιστοριών που σχετίζονται με το υπογάστριο.

Δόσεις κανονικά και επιστημονικά επιλεγμένες. Ολίγον νύχτα και μουσική, ολίγον μυστήριο και υπόκοσμο. Κρυφά, απόμερα ξενοδοχεία. Ολίγον τραγουδιστές, ολίγον μόδιστροι και, σαν αλατοπίπερο, ελάχιστη δόση - με πολλά υπονοούμενα - πολιτικού, με παρεκκλίνουσες συμπεριφορές.

Το υπονοούμενο πού κολλάει; Η υποψία πού πλανάται; Είναι αυτό ακριβώς που κεντρίζει και το ενδιαφέρον. Εντάξει, τους καταγγέλλοντες τους μάθαμε, τους τραγουδιστές και τους μόδιστρους τους μάθαμε, αλλά ποιος είναι ο αμαρτωλός που φορά την τήβεννο του πολιτικού; Εδώ σε θέλω μάστορα.

Οπολίτης, ανυπεράσπιστος και τυφλωμένος, σύρεται στις κάλπες παγιδευμένος, ανενημέρωτος και με άγνοια της πραγματικότητας και της αλήθειας.

Και συ εξακολουθείς να παίζεις με το τηλεκοντρόλ κάνοντας ζάπινγκ. Και τι βλέπεις μπροστά σου;

Φεύγεις αηδιασμένος από τις «ροζ» ιστορίες και πέφτεις στη χυδαία διαστρέβλωση της ιστορίας, ακούγοντας πως ο Στάλιν σκότωσε όλους τους συνεργάτες του, εκτός μερικών, που του ξέφυγαν... Κάνεις να ξεφύγεις και σε καταπλακώνουν τα «ριάλιτι σόου». Φεύγεις κι από κει και εισπράττεις την άγρια βία, σε τεράστιες δόσεις και με κάθε μορφή, από τις χολιγουντιανές ταινίες. Κι ανάμεσα, ο σωρός των διαφημίσεων και των ψευδαισθήσεων. Εμπορικών και πολιτικών. Εργα που γίνονται, που δεν έγιναν, που δε θα γίνουν ποτέ. Γιοφύρια και δρόμοι στα χαρτιά. Μακέτες κι εγκαίνια. Υποσχεσιολογία, παροχολογία, φιλανθρωπία, συγκινητικά δείγματα στοργής κι αγάπης.

Χαίρομαι πάρα πολύ που ο κ. πρωθυπουργός αγαπά τις γυροβολιές και την τέχνη, αγαπά την όπερα και την κλασική μουσική. Καλά κάνει και παρακολουθεί τις παραστάσεις, του το εκτιμώ. Αλλά τις κάμερες γιατί τις σέρνει μαζί; Θα μπορούσαν, π.χ., εκείνη την ώρα να έδειχναν τους ζητιάνους της Ομόνοιας, τους ανέργους που καιροφυλαχτούν στα φανάρια πουλώντας χαρτομάντιλα, τους αρρώστους που συνωστίζονται στα νοσοκομεία διεκδικώντας ένα ράντζο και τους μαστουρωμένους νεαρούς που τρεκλίζουν.

Καρφί δε μου καίγεται για τον κ. υπουργό επί των δικών και μηνύσεων που περνά τον καιρό του στα σκυλάδικα χορεύοντας καλαματιανό. Γούστο και καπέλΟ του. Θα κάνει, λέει, νόμο που να προστατεύει τον πολίτη. Την αισθητική μας ποιος θα την προστατεύσει; Από πού θα προφυλαχτούμε λοιπόν;


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ