Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη μνήμη του Α.

Η Π. μίλαγε για κείνον όλο καμάρι: «Ενας λεβέντης 29 χρόνων, ψηλός σαν κυπαρίσσι...». Πριν μερικούς μήνες που έκλεισε το μαγαζί όπου ήταν παρκαδόρος, έμεινε ξανά άνεργος. Παλιότερα είχε δουλέψει και τεντάς. «Τ' αφεντικό ήθελε να 'ρχεται όσο πρωί βόλευε εκείνον κι ούτε έλεγε τίποτα για υπερωρίες. Δεν μπορώ μάνα, θα φύγω, δεν είμαι δούλος, μου 'πε μια φορά», θυμόταν η εργάτρια. Λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά, ο Α. «ταξίδεψε» με μια ουγκιά θάνατο στις φλέβες του. Το ίδιο βράδυ, βρήκαν κι άλλα νέα παιδιά νεκρά από ναρκωτικά. Ολα σε εργατογειτονιές της δυτικής Αττικής.

Οταν τα παιδιά απ' το συνδικάτο πήγαν να συλλυπηθούν την οικογένεια, η κουβέντα «φούντωσε». Για όσους στήνονται έξω απ' τα σχολειά και τα στέκια της νεολαίας, να την πείσουν να νταραβερίζεται με την ...περιπέτεια και το «διαφορετικό». Εκείνους που έχουν αναδείξει το εμπόριο ουσιών στο τρίτο πιο κερδοφόρο παζάρι παγκοσμίως. Τους ίδιους, που θησαυρίζουν διπλά: Κι απ' τους «ψεύτικους κόσμους» που πλάθουν για να εξουδετερώνουν τα παιδιά της εργατικής οικογένειας, κι απ' το ξεζούμισμα της μάνας και του πατέρα, που «λιώνουν» μες στα εργοστάσια με αντάλλαγμα μια μίζερη επιβίωση.

Η Π. ξέρει. Οκτώ μήνες τώρα που παλεύουν να μην πάει ο μεγαλοβιομήχανος το εργοστάσιο στη Βουλγαρία, σε κάθε πορεία και συνέλευση «κουβαλούσε» την αγωνία για την επόμενη γενιά. Η μάχη την έχει ωριμάσει, έλεγε συχνά: «Στις τέσσερις ώρες εγώ τα 'χω βγάλει τα έξοδά μου, τις άλλες, δουλεύουμε για τον εργοδότη... Είναι αγώνας και για τα παιδιά μας... Πού θα βρουν δουλιά, πότε θα πάρουν σύνταξη;..». Τόσον καιρό στέκεται μπροστάρισσα. Στην πρωτομαγιάτικη, ωστόσο, πορεία δεν ήρθε. Επρεπε να κηδέψει τον γιο της. «Ο Α. έκανε αγώνα να ξεφύγει, αλλά δεν μπόρεσε...», ψέλλιζε βουρκωμένη.

Η πληγή της είναι τώρα νωπή. Στους λυγμούς όμως, κρύβει θυμό, οργή ανείπωτη για όλους όσοι δεν άφησαν το παιδί της να διεκδικήσει τα όνειρά του. Κι αν σήμερα δεν το καταλαβαίνει, πάνω απ' το φέρετρο του Α. δίνει τον ίδιο όρκο που την Πρωτομαγιά του 1936 έδινε πάνω απ' το πτώμα του απεργού γιου της μια άλλη μάνα:

«

Ω γιε μου, αυτοί που σ' έσφαξαν σφαγμένα να τα βρούνε / τα τέκνα τους και τους γονιούς και στο αίμα να πνιγούνε.

Ω Παναγιά μου, αν ήσουνα, καθώς εγώ, μητέρα, / βοήθεια στο γιο μου θα 'στελνες τον Αγγελο από πέρα. / Κι αχ, Θε μου, Θε μου, αν ήσουν θεός κι αν ήμασταν παιδιά σου, / θα πόναγες, καθώς εγώ, τα δόλια πλάσματα σου. / Κι αν ήσουν δίκαιος, δίκαια θα μοίραζες την πλάση, / κάθε πουλί, κάθε παιδί να φάει και να χορτάσει. /

Εμείς κρατάμε όλη τη γης μες στ' αργασμένα μπράτσα / και σκιάχτρα στέκουνται οι Θεοί κι αφέντη έχουνε φάτσα. / Εμείς ταγίζουμε τη ζωή στο χέρι: περιστέρι, / κι εμείς ούτε ένα ψίχουλο δεν έχουμε στο χέρι. / Γλυκέ μου, εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι... / Κι αντίς τ' άφταιγα στήθια μου να γδέρνω, δες, βαδίζω / και πίσω από τα δάκρυα μου τον Ηλιον αντικρίζω. / Γιε μου, στ' αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου, σου πήρα το ντουφέκι σου κοιμήσου, εσύ, πουλί μου...».

(«Επιτάφιος», Γ. Ρίτσου)


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ