Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το... φυσιολογικό

Κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που είχαν στην ιδιοκτησία τους ανθρώπους. Και ήταν αυτό το «φυσιολογικό», για όλους. Ετσι ήταν κι έτσι «έπρεπε» να είναι, πίστευαν ελεύθεροι και δούλοι. Για πολλούς αιώνες δε διανοούνταν κανείς να αμφισβητήσει αυτή την πραγματικότητα. Κι όσοι το έκαναν, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία και στη συνείδηση όλων σαν «επαναστάτες». Σαν άνθρωποι που ξεχώριζαν από τη μάζα, που με μοναδικό τους όπλο την ανθρώπινη λογική «έβλεπαν» μπροστά από την εποχή τους. Σήμερα όλοι το «ξορκίζουν» αυτό. Δεν το χωράει ανθρώπου νους ότι κάποτε άνθρωποι κατείχαν πλάι στα υπόλοιπα υπάρχοντά τους και ανθρώπους.

Οπως δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ανθρώπους να περνούν όλη τους τη ζωή δουλεύοντας στα φέουδα για ένα κομμάτι ψωμί και λίγο νερό. Η νίκη της αστικής επανάστασης αργότερα εδραίωσε στη συνείδηση του κόσμου τι θα είναι φυσιολογικό, από τότε και στο εξής και τι όχι. Σήμερα «φυσιολογικό» είναι αυτό που συμβαδίζει με τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αυτό που της αποφέρει περισσότερα κέρδη και δεν της θίγει τα ήδη υπάρχοντα. Μπορεί σήμερα όλοι να καταδικάζουν τη δουλεία ή τη φεουδαρχία, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο για παράδειγμα με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με τη συσσώρευση αμύθητου πλούτου σε λίγα χέρια, με την εντεινόμενη συνεχώς φτώχεια.

Θυμός ήταν το πρώτο συναίσθημα, όταν αντικρίσαμε το τεράστιο τείχος, που το μήκος του δεν τέλειωνε εκεί που «φτάνει το μάτι». Ψάχναμε μια παραλία για κολύμπι σε ένα από τα πολλά όμορφα μέρη της Ελλάδας, στην ανατολική Αργολίδα. Κολπίσκοι δαντελωτοί, πράσινα νερά και τα πεύκα να έχουν βουτήξει μέσα στη θάλασσα. Από την περιοχή Κορακιά μέχρι το Θυνί - απόσταση πάνω από 4 χλμ. - το τείχος μας ακολουθούσε. Ολόκληρο δάσος και παραλία είχαν περιφραχτεί, κάμποσες βίλες είχαν ανοικοδομηθεί για να φιλοξενηθούν γνωστή οικογένεια της πλουτοκρατίας και οι φίλοι τους. «Είναι δικό τους», μας έλεγαν οι εργάτες που δούλευαν για την κατασκευή του τείχους και των πολυτελών κατοικιών. Δεν αφήνουν να κολυμπήσεις εκεί, να στήσεις τη σκηνή σου, ούτε να ψαρέψεις, λένε οι κάτοικοι.

Επειτα, όταν καταλάγιασε η οργή, ήρθαν οι παραπάνω σκέψεις. Για την «ιδιοκτησία» και πώς έχουν φροντίσει οι αστοί να νομιμοποιήσουν στο όνομά της τα δικά τους «όργια». Οι παραλίες, τα δάση, η θάλασσα κι ο αέρας ανήκουν σε αυτούς. Το πετρέλαιο κι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι κι αυτά δικά τους. Και βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται μεταξύ τους, χτίζοντας τα παλάτια τους με το αίμα και τον ιδρώτα των υπόλοιπων ανθρώπων. Αυτή είναι η σαπίλα της τάξης τους και του συστήματός τους.

Χρέος της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας και υπερήφανης τάξης, που με το μυαλό και τα χέρια της παράγει πλούτο, πολιτισμό και επιστημονική γνώση, είναι να πάει την ιστορία ένα ακόμα βήμα μπροστά. Να παλέψει στο πλευρό των κομμουνιστών και των άλλων προοδευτικών ανθρώπων που «βλέπουν μπροστά από την εποχή τους», για κοινωνίες και εποχές, όπου τα εγκλήματα της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής κοινωνίας θα αποτελούν φαντάσματα από το παρελθόν, που κάποτε καταδυνάστευαν όλη την ανθρωπότητα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ