Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Το ΑΑΔΜ χαρακτηρίζεται κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις, όταν σήμερα δεν υπάρχουν;

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το ΑΑΔΜ αναφέρονται τα εξής: «Για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ δεν αρκεί η κοινή δράση, που βασίζεται σε κοινές ή παραπλήσιες αντιλήψεις για μεγάλα και επίκαιρα προβλήματα, η γραμμή άμυνας στην επίθεση που δέχεται ολομέτωπα ο λαός μας. Απαιτείται να υπάρχει και ένα επίπεδο συμφωνίας στη γενική γραμμή κατεύθυνσης για τη λύση των προβλημάτων, που θα εκφράζεται στο προγραμματικό πλαίσιο για τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία».

ΑΥΤΟ, ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, λέει ότι οι δυνάμεις που συμμετέχουν πρέπει να συμφωνούν ότι πίσω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης λύσεων για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας σε συνδυασμό με τη γραμμή, με την πολιτική που μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες και την εξουσία που μπορεί να την εφαρμόσει. Επομένως, δεν αρκεί ούτε η αναγνώριση και συμφωνία για την ύπαρξη των προβλημάτων ούτε η οποιαδήποτε λύση τους. Και από το προγραμματικό πλαίσιο για τη λαϊκή οικονομία προκύπτουν και οι στόχοι πάλης στο κίνημα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς στο συνδικαλιστικό κίνημα με την άποψη διεκδίκησης μισθού στα πλαίσια του λεγόμενου εφικτού, δηλαδή σ' αυτό που είναι διατεθειμένο το κεφάλαιο να παραχωρήσει, άντε και λίγο παραπάνω, όταν αυτό δε φτάνει για την ικανοποίηση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης. Δεν μπορεί η διεκδίκηση για την Υγεία, την Παιδεία, να είναι πίσω από το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας, Παιδείας, κλπ. Αλλά δεν μπορεί, επίσης, στο όνομα ότι αυτό δεν είναι εφικτό να κάνουμε σκόντο, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία. Αυτή η συνεργασία δε συμβάλλει στη συσπείρωση δυνάμεων για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΕΠΙΣΗΣ, ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της φιλολαϊκής πολιτικής και της εξουσίας που θα την εφαρμόζει, δεν μπορεί να προβάλλεται ως εναλλακτική λύση ένας καλύτερος καπιταλισμός, γιατί τέτοιος δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε η ουτοπία ότι μέσα στην καπιταλιστική ΕΕ μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες. Επομένως, η συμμαχία πρέπει να έχει ως ελάχιστες προϋποθέσεις τα παραπάνω, με βάση την απόφαση του 16ου Συνεδρίου.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ στοιχείο για το χαρακτηρισμό ενός κόμματος είναι η πολιτική του, το πρόγραμμα, οι ιδεολογικές αναφορές και η δράση του. Το ΚΚΕ κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα από το αν βοηθούν ή δυσκολεύουν την πολιτική συσπείρωσης ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην ιμπεριαλιστική πολιτική, από το πώς τοποθετούνται απέναντι στους δύο δρόμους εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν περιορίζεται μόνο στις γενικές διακηρύξεις τους. Βασικό κριτήριο είναι η στάση τους σήμερα, που προωθούνται στρατηγικής σημασίας επιλογές σε βάρος του λαού. Τα κρίνει με βάση τη διάθεση και την πρακτική τους να συμβάλουν στην αναζωογόνηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στους αγώνες της αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας και γενικότερα στην οργάνωση, τη συσπείρωση και μαχητικότητα του λαού. Τέτοια κόμματα σήμερα δεν υπάρχουν.

Η ΙΔΙΑ η ταξική πάλη μπορεί να αναδείξει τέτοιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βεβαίως θα συμμετέχουν στο ΑΑΔΜ. Γι' αυτό και πρωταρχικό στην πολιτική συμμαχιών είναι η συγκρότησή τους στο κοινωνικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ