Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνουν δημόσια περιουσία

Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει τους μηχανισμούς, τους τρόπους και τις δυνατότητες να δημιουργεί εκεί που δεν υπάρχει, αυτό που λέμε «πραγματικότητα». «Πραγματικότητα» που - σχεδόν πάντα - δεν αντιστοιχεί στα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν τα αστικά κόμματα που θέλουν να αποπροσανατολίσουν και βέβαια υπάρχουν πρόθυμα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μπορούν να δημιουργήσουν μια εικονική επικαιρότητα.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που αφορούν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράδοση δασών, λιμνών και βουνών σε μια μονή. Ομως, όλο αυτό το διάστημα, έχει γίνει πραγματικά τέτοιου είδους συζήτηση; Αυτό που κυριαρχεί είναι το εάν ο Εφραίμ «έβαλε στο ράσο του στελέχη της κυβέρνησης». Και σκόπιμα συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού μια συζήτηση που θα αφορά την παράδοση δασών, λιμνών, ακτών, ορεινών όγκων, πηγών σε εκκλησία και επιχειρηματίες, δε βολεύει κανένα από τα αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους, διότι και η πολιτική τους και τα συμφέροντά τους έχουν άμεση σχέση με την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαραίνουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Το τελευταίο διάστημα, η μία συνέντευξη Τύπου διαδέχεται την άλλη, οι δηλώσεις πέφτουν βροχή από εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων για ζητήματα που αφορούν ακόμα και προσωπικά ή οικογενειακά θέματα πολιτικών προσώπων. Αυτά τα ζητήματα, αποτελούν την κορωνίδα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα παραπάνω κόμματα - και μέσα στη Βουλή - και προβάλλονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, έρχεται σε δεύτερη μοίρα το θέμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την εργατική τάξη.

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το κλίμα της «εικονικής επικαιρότητας» δε δίστασαν να εκβιάσουν και να εμπλέξουν και το ΚΚΕ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν και πάλι στο γνωστό προβοκατόρικο παιχνίδι. Επανέλαβαν την αθλιότητα περί «ανίερης συμμαχίας» και πως το ΚΚΕ με τη στάση του στο θέμα της προανακριτικής επιτροπής θα ωφελήσει τη ΝΔ. Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Το ΚΚΕ δεν υπέκυψε ποτέ ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε πιέσεις. Και κάτι τέτοιο δε θα γίνει ούτε και τώρα.

Η ουσία της υπόθεσης με τη Μονή Βατοπεδίου είναι ότι η εκκλησία και τα μοναστήρια εμφανίζονται να κατέχουν με «τίτλους» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Η ουσία βρίσκεται στο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους δίνουν τη δυνατότητα να γίνονται μπίζνες δισεκατομμυρίων με τη δημόσια περιουσία και επιτρέπουν σε μονές να στήνουν εταιρείες ή να παραχωρούν σε επιχειρηματίες την εμπορική εκμετάλλευση και να υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια σε χώρους που πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Προχτές στη Βουλή, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η υπόθεση της ανταλλαγής περιουσιών του Αγίου Ορους ξεκινά από το 1981. Και από τότε μέχρι σήμερα οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες βαραίνουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, το ΚΚΕ κατέθεσε και μια συγκεκριμένη πρόταση. Να γίνει νόμος που θα μετατρέπει σε δημόσια περιουσία όλες αυτές οι εκτάσεις. Το συγκεκριμένο θέμα - από αυτή τη σκοπιά - αφορά πραγματικά τη ζωή των εργαζομένων που πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ