Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σταματήσει η βαρβαρότητα

Οταν τον περσινό Οκτώβρη εγκρινόταν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματά του που θα ήταν η ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Το σύμφωνο ενίσχυε τους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, ώστε να μπαίνουν στις χώρες της ΕΕ μόνο όσοι εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φτηνό εργατικό δυναμικό ή τις ανάγκες σε απασχόληση μεταναστών υψηλής ειδίκευσης. Παράλληλα, όσοι μετανάστες έρχονταν στις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζονταν από τις Αρχές παράνομοι, θα κρατούνταν έως και 18 μήνες, ενώ θα τους απαγορευόταν η νόμιμη είσοδος στο κράτος - μέλος για πέντε χρόνια. Ενεργοποιούνταν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου χωρίς παρεκκλίσεις και συστήνονταν μηχανισμοί «συνεργασίας» των αλλοδαπών με τις αρχές μήπως και αποφύγουν την «επαναπροώθηση».

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, της Νομαρχίας Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων είχε αρχίσει να συνδέεται η παρουσία χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας με την εγκληματικότητα. «Πλάτη» έβαλαν και τα περισσότερα ΜΜΕ με ανάλογα ρεπορτάζ, όπως και οι διάφοροι δημοσιολόγοι τηλεοπτικών «παραθύρων». Από... ανθρωπισμό ζητούνταν η στέγασή τους σε κατάλληλους χώρους έξω από την Αθήνα. Κανείς τους δεν αναφέρθηκε στο ότι οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των αυταρχικών καθεστώτων και της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων των πατρίδων τους από τις πολυεθνικές. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών που δήλωνε ότι η κυβέρνηση «δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», «δράσεις» της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για το... σκούπισμα των εξαθλιωμένων που χαλάνε τη «βιτρίνα» της, επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα για... αυτοψία, σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μνημόνια συνεργασίας Αστυνομίας και Λιμενικού για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων του συμφώνου, όπως η αύξηση του χρόνου κράτησης, η επίσκεψη του Ζακ Μπαρό για να ενισχυθεί η προθυμία με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και το ΠΔ για το πολιτικό άσυλο. Το τελευταίο περιορίζει στο ελάχιστο την έκδοση πολιτικού ασύλου, καταργεί το δεύτερο βαθμό διοικητικής εξέτασης των σχετικών αιτημάτων και αναθέτει στους αστυνομικούς διευθυντές την αρμοδιότητα λήψης των σχετικών αποφάσεων. Τα μέτρα καταστολής εντάθηκαν μετά τις ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ κινητοποίησε τις δυνάμεις του για να εμποδίσει τις μεταφορές μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη Σάμο και τη Χίο. Ηταν στον Πειραιά για να καταγγείλει τη μεταφορά από τη Λέρο και τη Σύμη, όπως και στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης - «σκούπα» σε βάρος Σομαλών προσφύγων. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απαιτήσει να σταματήσει αυτή η βάρβαρη αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση και την ΕΕ και να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως και την κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής. Καλεί Ελληνες και μετανάστες εργάτες να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση και η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ