Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Τζογο-λεηλασία»

Ηηγεσία της ΝΔ και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σημίτη ερίζουν και πάλι με επίκεντρο το Χρηματιστήριο και τους λεγόμενους εγκλωβισμένους, που απαρτίζουν αυτό που λένε «κόμμα του Χρηματιστηρίου». Στα πλαίσια αυτά, είδαμε την ηγεσία της ΝΔ να εμφανίζεται σαν «προστάτης» των συμφερόντων του δημοσίου χρήματος και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και κατήγορος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τόσο για τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στα δημόσια ταμεία (η κρατική εταιρία ΔΕΚΑ ζημιώθηκε προεκλογικά με 700 δισ. δραχμές, στηρίζοντας ορισμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο για να μη χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές), όσο και για τις απώλειες των μικρομετόχων από την κατρακύλα του γενικού δείκτη και των επιμέρους μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του κυβερνητικού της εκπροσώπου, να υπεραμύνεται της πολιτικής της, προβάλλοντας πολλά και διάφορα επιχειρήματα και σε κάθε ευκαιρία να θεωρεί το Χρηματιστήριο... σαν «αναπτυξιακό εργαλείο»...

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί υπαρκτά γεγονότα και προβλήματα. Κανείς δεν αμφισβητεί για παράδειγμα τη μεγάλη κατρακύλα που έχουν καταγράψει μέσα στο εφτάμηνο του 2000 πολλές μετοχές, όπως και ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο. Οπως επίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε προεκλογικά τη ΔΕΚΑ (κρατική εταιρία που διαχειρίζεται τις μετοχές κρατικών και άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου) για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου, σε σημείο ώστε υπουργός να δηλώνει τότε δημόσια ότι «το κόμμα του χρηματιστηρίου ψηφίζει ΠΑΣΟΚ»! Και, βέβαια, όλοι γνωρίζουν πως όπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ηγεσία της ΝΔ πίστευε και πιστεύει - το δηλώνει εξάλλου δημόσια ο πρόεδρός της χωρίς κανένα δισταγμό - ότι το Χρηματιστήριο είναι «αναπτυξιακό εργαλείο» και προτείνει τη στήριξή του και «τόνωσή του», με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων (πιο γενναίες ιδιωτικοποιήσεις, πιο τολμηρά αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα κλπ.).

Με το νέο κύκλο φραστικής αντιπαράθεσης για το Χρηματιστήριο και τους χιλιάδες χαμένους - θύματα του περιβόητου «Λαϊκού Καπιταλισμού», στον οποίο πιστεύουν και υπηρετούν οι μονομάχοι του δικομματισμού - οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούν να μεταθέσουν τις πολιτικές τους ευθύνες (που παρότρυναν τους Ελληνες να επιδιώξουν το «γρήγορα και εύκολο πλουτισμό» παίζοντας στο Χρηματιστήριο), αποσιωπώντας την εξής μεγάλη αλήθεια: Οτι, δηλαδή, όπως σε κάθε τζογαδόρικο παιχνίδι, έτσι και το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο έχει χαμένους και κερδισμένους και πως για να υπάρξουν κερδισμένοι, πρέπει να υπάρχουν κάποιοι άλλοι που χάνουν. Αποκρύπτοντας αυτή τη μεγάλη αλήθεια, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους μικρομετόχους που έχασαν τις περιουσίες τους από το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο - άλλος μικρή και άλλος μεγαλύτερη - στη λογική του δικομματισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παραδέχονται τη μισή αλήθεια - ότι δηλαδή δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι έχουν χάσει μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία από τη συμμετοχή τους στα «παιχνίδια» του Χρηματιστηρίου - αποσιωπούν έντεχνα την άλλη μισή αλήθεια. Και η άλλη μισή αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα παιχνίδια που παίχτηκαν προεκλογικά και συνεχίστηκαν μετεκλογικά στο «ναό» του καπιταλισμού, με τις μετοχές κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι οι μεγαλομέτοχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και οι διάφοροι επιτήδειοι «αεριτζήδες». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, την οποία όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα θύματα της «τζογολεηλασίας», τόσο καλύτερα θα είναι για τους ίδιους και για τα πλατιά λαϊκά στρώματα των εργαζομένων και για τον τόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ