Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σύνοδος Υπουργών πολέμου στην Αθήνα

Ερχονται, στις 14 και 15 Μάρτη, στην Αθήνα οι υπουργοί πολέμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην άτυπη Σύνοδό τους θα συζητήσουν θέματα όπως ο «ευρωστρατός», η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αλλά και ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ. Η χρονική στιγμή, στην οποία γίνεται αυτή η Σύνοδος, όσο και η ημερήσια διάταξή της καθιστούν επιβεβλημένες τις λαϊκές κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν για το διήμερο εκείνο.

Η κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαίρεται γιατί κατάφερε επί των ημερών της να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης ενός ακόμη εκστρατευτικού σώματος στην υπηρεσία της Νέας Τάξης. Κομπάζει γιατί αυτή θα δώσει το «πράσινο φως» για τις πρώτες επιχειρήσεις του «ευρωστρατού» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία.

Η κυβερνητική προπαγάνδα παρακάμπτει δύο σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην τελική συμφωνία για τον «ευρωστρατό» στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβρη. Δηλαδή, την υπογραφή εκ μέρους της του «κειμένου της Κωνσταντινούπολης», με κάποιες ανώδυνες αλλαγές, οι οποίες δεν αλλάζουν την ουσία του βρετανοτουρκικού κειμένου, με το οποίο τίθενται υπό αμφισβήτηση τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι διαδικασίες στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, στοιχείο της οποίας είναι και η δημιουργία του «ευρωστρατού», προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και σ' αυτούς τους ρυθμούς συμβάλλει η Ελληνική Προεδρία. Η μετεξέλιξη της ΕΕ σε έναν ιμπεριαλιστικό επιθετικό οργανισμό, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρεμβάλει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, είναι μια από τις πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Δεν είναι μόνο η δημιουργία μιας νέας δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία θα εκτελεί αποστολές σ' όλο τον κόσμο για λογαριασμό των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, είναι και η τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και η προοπτική χρησιμοποίησης του «ευρωστρατού» για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», των εργαζόμενων, των κινημάτων που στρέφονται κατά της πολιτικής και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι ακόμη η επιχείρηση για τη μετατροπή της κοινωνίας σ' ένα μεγάλο στρατώνα όπου οι πολίτες θα ζουν υπό τη διαρκή απειλή ενός αόρατου εχθρού, όπως η «τρομοκρατία», και όπου ο παγκόσμιος στρατιωτικός νόμος θα επιβάλλει το σιωπητήριό του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και ενόψει της νέας ιμπεριαλιστικής επιδρομής εναντίον του Ιράκ, επιβάλλεται η συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις του διημέρου 14 και 15 Μάρτη που οργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες μαζικοί φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ