Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα αντεργατικά σχέδια

Την τελική επίθεση κατά των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μεθοδεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην επίθεση αυτή η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα, θα βρίσκεται στη θέση του «σημαιοφόρου». Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών είναι σαφείς: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξιμων αποδοχών, σύσταση εταιρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με μια κουβέντα: Κατεδάφιση!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, ως καθ' ύλην αρμόδιο, σε απόλυτη αρμονία με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ετοιμάζουν το σχέδιο «μάχης». Σε έκθεση επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμη περισσότερα, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο δραστικός περιορισμός των αναπηρικών.

Χτες, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου. Σχετικά με το κρίσιμο θέμα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, παίζοντας με τις λέξεις, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για αύξηση του ορίου, αλλά για «παράταση του εργασιακού βίου»! Εμπαιγμός για εκατομμύρια εργαζόμενους, που ακούνε ότι η συνταξιοδότηση στα 67, ή στα 70, είναι μια ...γενναιόδωρη παροχή προς αυτούς.

Αυτή την περίοδο σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αντιασφαλιστικών νομοσχεδίων που προωθούνται από τις κυβερνήσεις. Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία συγκλονίζονται από απεργίες και διαδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτερες της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας.

Οι ιθύνοντες της ΕΕ επικαλούνται για μια ακόμη φορά τη «γήρανση του πληθυσμού» στις χώρες-μέλη για να δικαιολογήσουν τα προωθούμενα μέτρα. Λες και θέλουν να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους γιατί ζουν περισσότερο απ' όσο τους χρειάζονται οι εργοδότες τους...

Τα συντονισμένα πυρά κυβερνήσεων-Ευρωπαϊκής Ενωσης-εργοδοτών αποδεικνύουν ότι το μεγάλο κεφάλαιο προωθεί μια καθοριστικής σημασίας σύγκρουση με τους εργαζόμενους σ' όλες τις χώρες-μέλη. Η ίδια η κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη της συντονισμένης δράσης της εργατικής τάξης σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν εγγράψει μια πολύτιμη υποθήκη με τις κινητοποιήσεις τους το 2001. Καλούνται σήμερα να απαντήσουν στα νέα κυβερνητικά σχέδια και να πρωτοστατήσουν σε μια μεγάλη, μαχητική, ταξική κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Θεσσαλονίκη, στις 19-22 του Ιούνη. Να υψώσουν τα κόκκινα λάβαρα της δικής τους αντεπίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ