Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η δίκη των αγωνιστών της ειρήνης

Τέσσερα γνωστά στελέχη του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος παραπέμπονται σήμερα σε δίκη στην Κέρκυρα. Το ...αδίκημα που διέπραξαν είναι ότι μαζί με χιλιάδες άλλους Κερκυραίους αγωνιστές συμμετείχαν σε αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των Αμερικανο-ευρωπαίων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών κατά του γιουγκοσλαβικού λαού το 1999. Επειδή αντιτάχθηκαν στην παράνομη και αντισυνταγματική παροχή «διευκολύνσεων» από την κυβέρνηση. Τότε που σύσσωμος ο ελληνικός λαός καταδίκαζε και διαμαρτυρόταν, όπως και ο κερκυραϊκός λαός, για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Ωστόσο, με κατηγορίες που κατασκεύασε η Ασφάλεια, σήμερα σέρνονται στο δικαστήριο φιλειρηνιστές για τη συμμετοχή τους σ' αυτόν τον αγώνα του λαού μας κατά του πολέμου.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - η οποία ως υποτακτικός εκτελεί τις εντολές των Αμερικανών - σέρνονται αγωνιστές της ειρήνης στα δικαστήρια. Και πριν, η κυβέρνηση έσυρε χιλιάδες αγρότες και μαθητές στα γνωστά «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία», αντίστοιχα. Πλείστα όσα είναι, επίσης, τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων, ακόμα και οι χαφιεδίστικες παρακολουθήσεις εκδηλώσεων των μαζικών φορέων τους. Ανάλογοι μηχανισμοί στήνονται και ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, από 19 έως 22 του Ιούνη, με την ευκαιρία της εκεί Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Δυναμώνει καθημερινά η καλλιέργεια ενός κλίματος τρομο-υστερίας, με διοχετευμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών, εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κλπ. Στη Θεσσαλονίκη στήνονται κάμερες παρακολούθησης. Ενας τεράστιος αριθμός αστυνομικών και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων ετοιμάζεται να θέσει την πόλη σε καθεστώς κατοχής. Σχεδιάζεται ακόμη και η τοποθέτηση πυραύλων «Πάτριοτ». Υποτίθεται πως όλ' αυτά γίνονται για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο καθένας, όμως, μπορεί να καταλάβει ότι πρωτίστως γίνονται ενάντια στον «εχθρό λαό». Οπως μπορεί να καταλάβει, επίσης, την πλήρη συμπαράταξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη γενικότερη «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» ενάντια στους λαούς και στα δικαιώματά τους.

Το ίδιο, ουσιαστικά, αποδείχνει και η δίκη, που ξεκινά σήμερα στην Κέρκυρα. Στην πραγματικότητα, είναι μια πολιτική δίωξη αγωνιστών, με στόχο ευρύτερα το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα. Δίωξη, που υλοποιεί την απαίτηση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του Μπους και του πρεσβευτή τους στη χώρα μας, για το χτύπημα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ερχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμπληρώσει όσα ακόμα αντιλαϊκά έχει κάνει, ικανοποιώντας την προκλητική απαίτησή τους, και επιχειρεί να πνίξει κάθε αντιιμπεριαλιστική- αντιπολεμική φωνή - στο κίνημα, στα ΜΜΕ κ.α. - που καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Που αποκαλύπτει τους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών κατά χωρών και λαών που αντιστέκονται, όπως Κούβα, Ιράν, Συρία, ΛΔ Κορέας κλπ.

Ομως, το φιλειρηνικό-αντιπολεμικό κίνημα είναι εδώ! Οπως και προηγούμενα, έτσι και τώρα, όπως δείχνει και η γενική κατακραυγή του κερκυραϊκού λαού και μαζικών φορέων του νησιού που συμπαρίστανται - και σήμερα θα βρίσκονται μπροστά στα δικαστήρια - η τακτική των πολιτικών διώξεων δεν περνά. Ούτε πρόκειται να υποχωρήσει το φιλειρηνικό-αντιπολεμικό κίνημα. Ούτε, βέβαια, να τρομοκρατηθεί. Η αντιδημοκρατική αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση δε θα περάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ