Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οδηγός το μήνυμα του Οκτώβρη

Δέκα τρία χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Παρά τον ορυμαγδό της συκοφαντικής προπαγάνδας, της διαστρέβλωσης των γεγονότων και των τόνων λάσπης που ρίχνονται, η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών (51%), σύμφωνα με δημοσκόπηση, θεωρεί ότι η μπολσεβίκικη Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν δίκαιη και σωστή. Σε σχετική ερώτηση αν η Επανάσταση γινόταν σήμερα, το 42% του ρωσικού λαού δηλώνει πως θα την υποστήριζε και, μόλις, το 10% δηλώνει πως θα αντιστεκόταν... Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει πως η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917, που αποτέλεσε την έναρξη των προλεταριακών επαναστάσεων στον 20ό αιώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, συνεχίζει να εμπνέει και να δείχνει σαν φάρος φωτεινός το δρόμο των λαών.

Ασφαλώς, δεν είναι τυχαία, σήμερα, η θετική στάση της πλειοψηφίας του ρώσικου λαού απέναντι στην Οχτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων που αποτελεί την πρώτη, ιστορικά, απόπειρα για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, στη βάση της επιστημονικής θεωρίας του σοσιαλισμού. Ομως, οι εργαζόμενοι που, επί σοσιαλισμού, είχαν «ένα το κρατούμενο» την κατάκτηση βασικών δικαιωμάτων όπως δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, το δικαίωμα στην εργασία ανάλογα με τα προσόντα του ο καθένας, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα πρωτόγνωρα για την εποχή κλπ, βλέπουν τώρα, πάνω από δέκα χρόνια μετά τις ανατροπές, να έρχονται τα πάνω κάτω.

Στη θέση των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων, τώρα ζωντανεύουν: Η ανεργία και υποαπασχόληση που είχε εκλείψει επί σοσιαλιστικού καθεστώτος, και τσακίζει το μισό σχεδόν πληθυσμό. Αντί για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που τους έταζαν, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση της ολιγαρχίας του πλούτου. Η φτώχεια και εξαθλίωση αγκαλιάζει τεράστιες μάζες των λαών ενώ, την ίδια στιγμή, η ληστεία του κοινωνικού πλούτου, που ξεπουλιέται στην ολιγαρχία, ντόπια και ξένη, γίνεται το σήμα κατατεθέν του νέου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού καθεστώτος.

Παράλληλα, οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και οι εργαζόμενοι των άλλων καπιταλιστικών χωρών, μαζί με την επίθεση στα κοινωνικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες, αντιμετωπίζουν, ξανά σήμερα, την αχαλίνωτη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, πολεμικές επεμβάσεις κατά λαών και χωρών που αντιστέκονται. Ενώ, η παγκόσμια Ολιγαρχία του πλούτου, και μέσω της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της καπιταλιστικής δηλαδή διεθνοποίησης, περνά σε νέα ασύγκριτα ψηλότερα επίπεδα ληστείας του κοινωνικού πλούτου λαών και χωρών, διευρύνοντας τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σ' όλο τον κόσμο. Οι ίδιες οι οδυνηρές εξελίξεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα. Και οι λαοί, με οδηγό και φάρο την Οχτωβριανή Επανάσταση, με διδάγματα και πλούσιες εμπειρίες, είναι βέβαιο πως θα επανακάμψουν, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, με όλους τους λαϊκούς αγωνιστές που εμπνέονται από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πραγματικής προλεταριακής ελευθερίας. Ο ιμπεριαλισμός θα ανατραπεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ