Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόλεμοι, επεμβάσεις, καταστολή

Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συγκρότηση των δεκατριών μονάδων ταχείας αντίδρασης του «ευρωστρατού» έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στην πράξη σχετικό με την πορεία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και ενίσχυσης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα. Μετά και απ' αυτή την απόφαση δεν μπορεί να μένει καμιά αμφιβολία για το τι σημαίνει «ευρωστρατός»: Περισσότεροι πόλεμοι, περισσότερες επεμβάσεις, περισσότερη και σκληρότερη καταστολή για τους λαούς.

Και μόνο το γεγονός ότι ο «ευρωστρατός» συγκροτείται κατά τα πρότυπα των στρατηγικών δογμάτων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, δηλαδή με μικρές ευέλικτες μονάδες ταχείας επέμβασης, δείχνει το είδος των αποστολών που θα αναλαμβάνει. Σε συνεργασία, ή όχι, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι ένας ακόμη μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων του «ευρωατλαντισμού» σε όποιο σημείο του πλανήτη απειλούνται. Και, βεβαίως, των ιδιαίτερων συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Και ποιες είναι οι απειλές;

Σύμφωνα με το δόγμα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη, η «τρομοκρατία» και τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι οι μεγάλες «απειλές» για τα ευρωενωσιακά συμφέροντα. Στο ίδιο κείμενο διατυπώνεται ευθεία απειλή για τις χώρες που δε ...συμμορφώνονται. «Ορισμένες χώρες», αναφέρει, «έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας... Είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι χώρες. Οσες αρνούνται να το πράξουν θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα»! Δηλαδή, τα λαϊκά κινήματα και οι χώρες που «δε συμμορφώνονται» με τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Οι «εταίροι» υιοθέτησαν το δόγμα των «προληπτικών πληγμάτων», αφού στο ίδιο κείμενο αναφέρεται: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε προτού ξεσπάσει η κρίση. Οσο νωρίτερα αρχίζει η πρόληψη των συγκρούσεων και των απειλών, τόσο καλύτερα»! Δηλαδή, πριν ξεσπάσουν λαϊκά ανατρεπτικά κατά του καπιταλισμού κινήματα, πριν η αμφισβήτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων πάρει συνειδητό χαρακτήρα εναντίωσης σ' αυτά, πρέπει να καταστέλλονται.

Με βάση αυτή την πολιτική η ΕΕ έχει αποφασίσει για αποστολές του «ευρωστρατού» στη Βοσνία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο Κογκό. Και ο κατάλογος των προορισμών αναμένεται σύντομα να διευρυνθεί.

Δε λείπει, βεβαίως, και η εσωτερική διάσταση στην υπόθεση αυτή αφού από το «ευρωσύνταγμα» προβλέπεται ακόμη και η στρατιωτική συνδρομή εναντίον λαών που αμφισβητούν την ευρωενωσιακή «νομιμότητα».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στον «ευρωστρατό» σε ανθρώπινο δυναμικό, σε βάσεις, σε υποδομές. Επισφραγίζοντας την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και θα διαπραχθούν στο μέλλον στο όνομα των συμφερόντων των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του πολέμου και της καταστολής. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αποτελεί ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο από τις λαϊκές δυνάμεις στον κοινωνικοπολιτικό αγώνα τους για την κατάργηση αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ