Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γυρίσουν πίσω

Σε πεδίο εφαρμογής των νεοταξίτικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχει εξελιχθεί το Αφγανιστάν, με θύμα το λαό του, αλλά και τους λαούς των δυνάμεων κατοχής του. Στο Αφγανιστάν και η Ελλάδα της πλουτοκρατίας, διά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι το Μάρτη του 2004 και στη συνέχεια της ΝΔ, που εκτός από «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές προσφέρουν και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Από το τέλος του 2001, που ξεκίνησε ο βάρβαρος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ματοκυλώντας το λαό του Αφγανιστάν, με πρόσχημα τη ...σύλληψη του Μπιν Λάντεν και τη ...διάλυση της «Αλ Κάιντα», η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο αυτό είναι συνεχής και διαρκώς αναβαθμιζόμενη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, λειτούργησε ως ενδιάμεσο προγεφύρωμα για την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής, ενώ, ταυτόχρονα, ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν στην υποστήριξη και στην κάλυψη του αμερικανικού πολεμικού στόλου, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και σε όλο το μήκος της θαλάσσιας διαδρομής μέχρι τις ακτές του Πακιστάν. Οπως επίσης Ελληνες αξιωματικοί συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν ως επιτελείς στα πολεμικά στρατηγεία των Αμερικανών στη Βιρτζίνια και στο Κατάρ, αλλά και στα πληρώματα των κατασκοπευτικών ιπτάμενων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ).

Ανοιχτή είναι η ελληνική εμπλοκή και στην κατοχή του Αφγανιστάν. Αρχικά μ' ένα τάγμα Μηχανικού, ειδικής σύνθεσης, και στη συνέχεια με ένα ολόκληρο κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο, που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να περιθάλπει τις δυνάμεις κατοχής, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέλαβε για τους επόμενους τέσσερις μήνες τη διοίκηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας και μέσα στο 2006 πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν ακόμα 28 Ελληνες αξιωματικοί, στο πλαίσιο της μετάβασης εκεί ολόκληρου του επιτελείου της πολυεθνικής ταξιαρχίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ετσι, συνολικά, οι Ελληνες στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν θα ξεπεράσουν τους 250, με προοπτική παραπέρα ενίσχυσης.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, υπάρχει ενεργός ελληνική εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν. Μάλιστα, το καμπανάκι του κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει. Ηταν πριν από λίγες μέρες, όταν μια νάρκη ανατίναξε ελληνικό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ελληνες επαγγελματίες οπλίτες. Η υπόθεση αφορά γενικά τον ελληνικό λαό, καθώς η εμπλοκή, που διαρκώς διευρύνεται, εγκλωβίζει συνολικά και χωρίς επιστροφή την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες έξω από τα σύνορά της.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που δρουν σε ξένα εδάφη. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Αλλά αυτό απαιτεί αντίσταση και πάλη ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία αναμένεται να εντείνουν τη δράση τους. Χαρακτηριστική είναι και η προχτεσινή απόφαση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, που προβλέπει ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας. Γι' αυτό η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού και της νεολαίας πρέπει να συνδυάζεται με την καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την ασκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ