Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο ψήφου το Ασφαλιστικό

Η ομόφωνη απόφαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εξαπολύσουν από κοινού τη νέα επίθεση στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη. Παρά την προσπάθειά τους, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, καλώντας σε υπερψήφιση των υποψηφίων τους με δήθεν «τοπικοαυτοδιοικητικά» κριτήρια, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της επόμενης μέρας, τους «κερδισμένους» δήμους, νομαρχίες και υπερνομαρχίες σαν τεκμήριο για την επιβράβευση συνολικά της πολιτικής τους, σαν ψήφο νομιμοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων τους και σε σχέση με το Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα. Ξέρουν καλά τι φόρτωσε στις πλάτες τους τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ΝΔ: Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση του ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 στις 4.500 μέρες ασφάλισης. Επέβαλε ειδικό καθεστώς για τους ασφαλισμένους από 1/1/93 και αύξησε το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις τότε ΔΕΚΟ. Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων. Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων. Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ: Διατήρησε όλα τα αντεργατικά μέτρα της ΝΔ και με το νόμο 3029/02 προχώρησε σε αλλαγές που καταργούν δικαιώματα και υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μείωσε τη σύνταξη των εργαζομένων στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία. Αντί του υπολογισμού της σύνταξης βάσει του τελευταίου μισθού, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δεν υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Ανοιξε το δρόμο για την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με στόχο την υποβάθμιση. Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, με τον εκβιασμό της «εθελούσιας παράτασης». Εθεσε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε διαδικασία επανεξέτασης, για τον αυθαίρετο αποχαρακτηρισμό τους. Ανοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των επαγγελματικών Ταμείων, που κινούνται στη λογική των τριών πυλώνων.

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την πολιτική και τα αντιδραστικά τους σχέδια. Είναι αναγκαία η υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση, η μαζική καταψήφιση των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που περιορίζει όλο το ζήτημα στη χρηματοδότηση με προτάσεις όπως να γίνουν τα Ταμεία μέτοχοι μεγάλων τραπεζών και βρίσκεται στην ίδια λογική με τα κόμματα του συστήματος. Αυτά, σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή στους αγώνες στους οποίους ήδη πρωτοστατεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα αποτελέσουν την καλύτερη απάντηση και στην αντιασφαλιστική ομοφωνία τους, θα βάλουν εμπόδια στην εκδήλωση της νέας επίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ