Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαθαίνει ο ταξικός διαχωρισμός

Η προχτεσινή ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, ήρθε να επιβεβαιώσει και με νούμερα πλέον όλες εκείνες τις εκτιμήσεις που από τη νομοθέτηση ακόμα της βάσης του «10», μιλούσαν για παραπέρα βάθεμα του ταξικού διαχωρισμού, για πρόσθεση νέων βαρών στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα της νέας γενιάς. Σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οικοδομείται έτσι ώστε να υπηρετεί όλο και καλύτερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, η καθιέρωση της βάσης του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, για τα οποία το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει άλλη διέξοδο από την ιδιωτική κατάρτιση.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση των βάσεων σηματοδοτεί, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν σε κάποια σχολή ή τμήμα, το πέρασμα σε μία άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει αποφασίσει το μεγάλο κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του. Το περιεχόμενο και τους στόχους αυτών των αλλαγών που συμπυκνώνονται στα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου νόμου πλαισίου, ανέδειξαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές δηλώνοντας ότι δεν είναι αυτή η πανεπιστημιακή εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός.

Για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ο δρόμος που ανοίγεται είναι αυτός της κατάρτισης μέσα από τα ιδιωτικά κυρίως ΙΕΚ και τα κάθε λογής κολέγια. Οσο για τα χιλιάδες παιδιά που προέρχονται από το τεχνικοεπαγγελματικό σκέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε σήμερα λέγεται ΤΕΕ είτε αύριο ΕΠΑΛ, ο δρόμος της μισοκατάρτισης επί πληρωμή είναι η μόνη ουσιαστικά υποχρεωτική διέξοδος αφού η δυνατότητα εισαγωγής τους σε ΤΕΙ αποδεικνύεται κάθε χρόνο δώρον άδωρον.

Το ζήτημα της παιδείας, της γνώσης, το δικαίωμα όλων να την κατακτούν ισότιμα, δωρεάν αφορά όλους. Σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο σ' αυτή την πολιτική που στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που προετοιμάζει τους νέους να αποδεχτούν από νωρίς τους ακόμα χειρότερους όρους με τους οποίους θα βγουν αύριο στην παραγωγή. Να διεκδικήσουν μία εκπαίδευση που θα παρέχει σε όλους γνώσεις υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ένα ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, ώστε να αποκτούν όλοι οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής και δε θα εξαντλεί τη λειτουργία του στην προγύμναση των αυριανών απασχολήσιμων και στην προετοιμασία για το πανεπιστήμιο και μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οσο για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιες σχολές, όχι σαν τις σημερινές της στείρας κατάρτισης, αλλά με παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων σύμφωνα με τις καταχτήσεις της τεχνολογίας, μετά το δωδεκάχρονο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ