Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο κρατικός προϋπολογισμός

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008, είναι από τους επαχθέστερους και αντιλαϊκότερους προϋπολογισμούς που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, από το 1990 και μετά, αφού μετά από την πολυετή πολιτική λιτότητας και αμφισβήτησης των λαϊκών καταχτήσεων κάθε χρόνος ισοδυναμεί με καινούριο κατήφορο για τη θέση των λαϊκών στρωμάτων. Αλλοτε με διαφορετικά προσχήματα, αυτή τη φορά στο όνομα της επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010, στόχο τον οποίο εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, πέρασε σε μια πρωτοφανούς έκτασης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Αν και σαν αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό μείωση των φόρων, αυτό που κάνει στην πράξη είναι να μειώνει, πράγματι, τη φορολογία της αστικής τάξης (φόρους επιχειρήσεων και φόρους εισοδήματος), αλλά να αυξάνει όλο και περισσότερο τους φόρους που κατά βάση πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Με τον προϋπολογισμό εσόδων του 2008 προβλέπονται επιπλέον φόροι ύψους 6 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Το θέμα είναι ότι τη στιγμή που επιβάλλει νέο φόρο (τέλος κατοχής) σε όλα τα ακίνητα, μικρά και μεγάλα, καταργεί το φόρο της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Επιπλέον, τη στιγμή που η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ κινείται με διψήφια ποσοστά, η κυβέρνηση προχωρεί σε μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων. Με τις αλλαγές στη φορολογία πετρελαιοειδών - τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχτεί στα ύψη - προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέον έσοδα, που και πάλι θα τα πληρώσουν οι «μη έχοντες». Και στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι και αυτά τα έσοδα δε θα είναι επαρκή, τότε καραδοκεί η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, μαζί με τη βέβαιη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο σκέλος των δαπανών, και ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων συστημάτων της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι ο οικονομικός τους στραγγαλισμός θα οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα στην ενίσχυση των αρπακτικών της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», τα οποία χρόνο με το χρόνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Απώτερος στόχος, βέβαια, η πλήρης αποδέσμευση της κρατικής χρηματοδότησης, σε ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις Παιδείας, οι επιχειρήσεις Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ελέγχουν πλήρως την αγορά και αντί για την προσφορά υπηρεσιών στο λαό, θα εγγυώνται εξασφαλισμένη κερδοφορία στα τοποθετημένα στους τομείς αυτούς κεφάλαια.

Τα κιτάπια του κρατικού προϋπολογισμού μιλούν μόνο για τους φόρους σε βάρος του λαού και για τα ακόμα μεγαλύτερα προνόμια προς το κεφάλαιο. Η επιχειρούμενη όμως επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προβλέπει και παρεμβάσεις στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις εργασιακές σχέσεις, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει πετάξει το γάντι και ξεκίνησε την επίθεση. Η πρόκληση είναι άμεση. Αμεση, όμως πρέπει να είναι η απάντηση. Να αποτρέψουμε σήμερα τη νέα ιταμή επίθεση, να ανοίξουμε αύριο το δρόμο για την οριστική ανατροπή και τη λαϊκή εργατική εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ