Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Παπαδήμας: Ολιβερ Τάπλιν «Η αρχαία ελληνική τραγωδία σε σκηνική παρουσίαση» (μετάφραση Β.Δ. Ασημομύτης, β΄ έκδοση, σελ. 325 με 19 εικόνες. Ο καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά εννέα τραγωδίες - από τρεις του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη - όχι ως φιλολογικά κείμενα αλλά ως δραματουργήματα υπό το φως της σκηνικής τους παρουσίασης. Το βιβλίο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τους ανθρώπους του θεάτρου). Ντόναλντ Μ. Νίκολ «Βυζάντιο και Βενετία» (μετάφραση Χριστίνα - Αντωνία Μουτσοπούλου. 587 σελ. εικονογραφημένες, με πλούσια βιβλιογραφία και ευρετήριο. Ο καθηγητής Ντ. Νίκολ παρακολουθεί τις οικονομικές, διπλωματικές, πολιτιστικές σχέσεις Κωνσταντινούπολης - Βενετίας, από την ίδρυση της βενετικής δημοκρατίας μέχρι την πτώση του Βυζαντίου, δείχνοντας πως οι Βενετοί ήταν όχι μόνο σύμμαχοι αλλά και απόμακροι υπήκοοι του Βυζαντίου, και επωφελούμενοι της 4ης Σταυροφορίας κατάφεραν να ελέγχουν εξ ολοκλήρου τη βυζαντινή οικονομία).

- Ερμής Λ. Μουρατίδης: «Το Ποντιακό Θέατρο στην Ελλάδα (1922-2002)». Ο γνωστός στη θεατρική Θεσσαλονίκη, σκηνοθέτης, μετά την πολύτιμη ερευνητική «κατάθεσή» του για το θέατρο των Ελλήνων Ποντίων στον Πόντο, τη Νότια Ρωσία, την Κριμαία και την Ουκρανία, προσφέρει στη θεατρική ιστοριογραφία μας, την επίσης σημαντική εικονογραφημένη (από παραστάσεις) έρευνα - μελέτη του για τη θεατρική παρουσία των Μικρασιατών Ποντίων στην Ελλάδα (από το 1922 μέχρι τις μέρες μας).

- Σοκόλης: Λουκιανού Διάλογοι («Αληθινή ιστορία», «Ταξίδι στον Αδη», «Ταξίδι στον Ουρανό» κ.ά.). (Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Αικατερίνης Τσοτάκου - Καρβέλη. Ο αρχαίος σατυρικός συγγραφέας παραμένει διαχρονικά ελκυστικός και διδακτικός για τον άνθρωπο και την κοινωνία). Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος «Ματιές ενόλω» (ο τόμος περιέχει κριτικά κείμενα που έγραψε ο Θ. Μαρκόπουλος την περίοδο 1966-2003 για την ποιητική δημιουργία οκτώ σημαντικών ποιητών της Θεσσαλονίκης, των Μ. Αναγνωστάκη, Κλ. Κύρου, Π. Θασίτη, Ντ. Χριστιανόπουλου, Αλ. Ασλάνογλου, Μ. Μέσκου, Αν. Ευαγγέλου, Πρ. Μάρκογλου). Γιώργος Αράλης «Ζητήματα λογοτεχνικής κριτικής» (τόμος γ, ο οποίος περιέχει κείμενα δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά). Δημήτρης Κόκορης «Μια φωτιά. Η ποίηση (Σχόλια στο έργο του Γιάννη Ρίτσου)». (Ο μελετητής εξετάζει την πορεία του Ρίτσου προς τη νεοτερική έκφραση, τη σχέση του με την παράδοση, τη χρήση αρχαίων μύθων στην ποίησή του, τη σχέση του με την ποίηση των Καβάφη, Σεφέρη, Αναγνωστάκη, τα μελετήματά του κ.ά.). Γιάννη Γ. Καψάλη «Τα ποιήματα (1952-2003)». (Συγκεντρωτικός τόμος της ποίησης του Γ. Καψάλη, με πρόλογο του Κώστα Στεργιόπουλου, ο οποίος δίνει πληροφορίες για τη σταδιοδρομία του Γ. Καψάλη στις ΗΠΑ ως επικεφαλής του Τμήματος Αστροναυτικών Τροφίμων, αλλά και κρίσεις για την ποίησή του). Βασίλης Καραβίτης «του προσώπου» (ποιήματα). Φραντζέσκα Νίκα «Καλάβρυτα 1943» (μαρτυρία εικονογραφημένη για το ολοκαύτωμα). Τάκης Σιδέρης «Ο Αύγουστος στην Αιγείρα» (διηγήματα του γνωστού ζωγράφου). Αρις Αλεβίζος «Σφαίρες στο Αιγάλεω» (διηγήματα).

- «Ergo» (Μετεώρων 28, 11631 Αθήνα, 7519633). Αννα Ταμπάκη «Περί νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ρεύματα ιδεών και δίαυλοι επικοινωνίας με τη δυτική σκέψη)» (τόμος με δώδεκα συγκριτολογικά μελετήματα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για ποικίλα κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα και μορφές του νεοελληνικού διαφωτισμού σε σχέση με το δυτικό διαφωτισμό. Ως επίμετρο δημοσιεύεται μια μικρή μελέτη για τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού διαφωτισμού Κ. Θ. Δημαρά).

- Πατάκης: Τζ. Ντ. Νάσιο «Διδασκαλία επτά βασικών εννοιών της ψυχανάλυσης» (μετάφραση Παναγιώτης Κολόκας, Γιώργος Μπούρας, Παναγιώτα Σφυρίδου. Επιμέλεια - πρόλογος Βασιλική Κανελλοπούλου. Μαθητής του κορυφαίου ψυχολόγου Λακάν, ο συγγραφέας συνδυάζει τη διδαχή των Φρόιντ και Λακάν με την κλινική εμπειρία της ψυχανάλυσης).

- «Περίπλους»: Αλίκη Φωτεινάτου - Μαρίνου «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες» (αυτοβιογραφία της Κεφαλονίτισσας εκπαιδευτικού, η οποία δίδαξε για πολλά χρόνια στη Ζάκυνθο). Το ομώνυμο καλό περιοδικό της Ζακύνθου για τα γράμματα και τις τέχνες, αφιέρωσε το 52ο τεύχος του στη Ζάκυνθο και στα πενήντα χρόνια από τους σεισμούς. Το αφιέρωμα αφορά σε ποικίλα θέματα του πολιτισμού και της ζωής της Ζακύνθου από το 1953-2003).

- «Βιβλιοφιλία» Τάκης Δ. Ψαράκης «Την ημέρα που οι κούκλες βγήκαν στο δρόμο» (έντεκα φωτογραφημένα μικρά, παραστατικά κείμενα του εξαίρετου, συνταξιούχου πλέον, δημοσιογράφου και συγγραφέα, κείμενα «εικόνες» της καθημερινής Αθήνας).

- «Μανδραγόρας»: Κώστας Πάτσης «Residents. Το όρθιο μάτι» (ποιητική συλλογή).

- «Αλφειός»: Γιώργος Καραντώνης «Η αναγκαιότητα της γλώσσας» (καυστικά κείμενα για τη διάχυτη ανοησία και βωμολοχία στη σύγχρονη λογοτεχνία μας).

- Μαυρίδης: Ευαγγελίας Παπαχρήστου - Πάνου «Οξειδώσεις» (ποιήματα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ