Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Εντός»: Κώστας Γαβριηλίδης «Αυτοβιογραφία» (Η κόρη του ηγέτη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, Νίτσα Γαβριηλίδου, εξέδωσε τα αυτοβιογραφικά κείμενα - μαρτυρίες του πατέρα της από τον Καύκασο, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τους αντιπάλους της, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ερχομό του στην Ελλάδα, τον αγώνα του και τη σχέση του με το ΚΚΕ).

-- «Παπαδήμας»: Γιώργος Ν. Γιαννάκης «Απάνθισμα από τα "Γεωργικά" του Βιργιλίου» (εισαγωγή, μετάφραση, ερμηνεία του Γ. Γιαννάκη. Περιλαμβάνεται και το λατινικό πρωτότυπο). Ανί Μπελί «Η καθημερινή ζωή των μουσικών στην αρχαιότητα» (μετάφραση Σταύρος Βλοντάκης. Εικονογραφημένη μελέτη για τη ζωή των μουσικών, τους κατασκευαστές μουσικών οργάνων, τη μουσική εκπαίδευση, τους διαγωνισμούς, τις τελετές, τους αυλητές στις τριήρεις και κηδεές κλπ. στον αιώνα του Περικλή).

-- «Πατάκης»: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Η Στρίγκλα που έγινε αρνάκι» (στην παλιά κλασική μετάφραση του Κ. Καρθαίου, πρότυπο για όλες τις κατοπινές μεταφράσεις αυτής της αριστουργηματικής κωμωδίας). Πέτρος Τατσόπουλος «Το ραβδί και το καρότο (αναγνώσεις)» (ο γνωστός συγγραφέας κρίνει και «ερμηνεύει» κείμενα άλλων λογοτεχνών).

-- «Εστία»: Μίλαν Κούντερα «Η ζωή είναι αλλού» (μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης, μυθιστόρημα). Τσβετάν Τοντόροφ «Η νέα διεθνής αταξία» (μετάφραση Μιχάλης Πάγκαλος. Σκέψεις του διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών Γαλλίας για τη σύγχρονη διεθνή κατάσταση και η σχέση Ευρώπης - ΗΠΑ). Θεοφανώ Καλογιάννη «Ανοιξαν (ο χρόνος είναι μια πόρτα κλειστή» (ποίηση).

-- «Το Ροδακιό»: Τάσος Ζερβός «Τα ποιήματα» (φιλολογική επιμέλεια, επίμετρο, Αγγελος Παρθένης. Ο τόμος, 336 σελίδες, περιλαμβάνει όλα τα ποιήματα και τα στοιχεία των πρώτων βιβλίων του Τ. Ζερβού, βιβλιογραφία και κριτικογραφία του έργου του και ευρετήρια ποιημάτων, του ποιητή, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 1956 με την ποιητική συλλογή «Η πορεία των ίσκιων»).

-- «Μάτι» (Παρμενίωνος 2, Κατερίνη, 235.1031.275): Αλέκος Αγγελίδης «ΚΥΠΡΟΣ». Ημερολόγιο λεηλασιών και αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή» (ιστορικό βιβλίο για τις καταστροφές και λεηλασίες της Κύπρου από τους κατακτητές της).

-- «Αλεξάνδρεια»: Πολυμέρης Βόγλης «Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας (Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο)». Ο συγγραφέας - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελληνική κοινωνική ιστορία της δεκαετίας του 1940. Η μελέτη του καταδεικνύει το πώς «χαράχτηκε» στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας - ακόμα και στη λογοτεχνία μας - η φοβερή εμπειρία της φυλάκισης και εξορίας των αγωνιστών της Αντίστασης στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια).

-- «Σαββάλας»: «Γραμμένο στα οστά (Πώς τα ανθρώπινα οστά αποκαλύπτουν τα μυστικά των νεκρών)» (συλλογική, πλούσια εικονογραφημένη, επιστημονική μελέτη για τις «αποκαλύψεις» των οστών από την αρχαιότητα και εντεύθεν και τις επιστημονικές τεχνικές μελέτης τους από αρχαιολόγους, παλαιοανθρωπολόγους και άλλους επιστήμονες).

-- «Μελάνι» (Σκουφά 71Α, 1068 Αθήνα, 210.3641.638): Σώτη Τριανταφύλλου «Η φυγή» (ερωτικό αφήγημα που διαδραματίζεται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα).

-- «Καλέντης»: Αλκιόνη Παπαδάκη «Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή» (ποιήματα της εκλεκτής πεζογράφου, εικονογραφημένα με καλλιτεχνικές φωτογραφίες).

-- «Δωδώνη»: Βαγγέλης Γιάννος «Η μεγάλη φυλακή» (πολιτικό μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου, για τα χρόνια της κατοχής και της Αντίστασης).

-- «Στοχαστής»: (Μαυρομιχάλη 39, 10680, 210.3601.956): Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν «Αρμενία (Αναδρομή στην ιστορία του Αρμένικου Εθνους)» (ιστορικό βιβλίο του γεννημένου στο Ηράκλειο Κρήτης Αρμένιου συγγραφέα - μεταφραστή).

-- Γεώργιος Π. Αναγνωστόπουλος «Διηγήσεις Ξενοφώντος» (κείμενα του δικηγόρου, ποιητή, πεζογράφου και προέδρου της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών).

-- «Ορφέας» (Λ. Συγγρού 224, 17672, 210.9531300-1): Τάκης Κωνσταντινόπουλος «Στην κόλαση με θέα τον παράδεισο» (ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στα τέλη της κατοχής στην αντιστεκόμενη Ελλάδα).

-- «Α.Α. Λιβάνης»: Γιώργος Α. Χατζηλάκος «Η πολυδιαβασμένη Ντόρις και η αγράμματη Σούζι» (μυθιστόρημα).

-- «Αίολος»: Γρηγόρης Βλασσάς «Ο φωτογράφος Ιάσων Αποστολίδης» (ο ιστορικός, καθηγητής φωτογραφίας στα ΤΕΙ Αθήνας, βιογράφησε και συνέθεσε ένα καλαίσθητο λεύκωμα μαυρόασπρων φωτογραφιών του σεμνού, σπουδαίου, πολυβραβευμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Ιάσονα Αποστολίδη).

-- «Δυτικές Ινδίες» (Χαλκοκονδύλη 24-26, 210.5231.357): Κωνσταντίνος Μπούρας «Ερετής ιώδους» (ποιήματα).

-- «D.R.E.A.M. Βιβλιογραφικός οδηγός για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στα ΜΜΕ» (Εκδοση του Κέντρου Ενημέρωσης - Επιμόρφωσης, Λάρισα, Παλαιολόγου 19, 41223, ΤΘ 1233, 2410.554.026).

-- «Highlights» (εξαιρετικό περιοδικό για τις τέχνες και τον πολιτισμό, ελληνικό και διεθνή, με ποικίλη, πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη. Τεύχη 8, 9, 10).

-- «Διαδρομές» (περιοδικό για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, τεύχος 13).

-- «Μανδραγόρας»: Οδυσσέας Ωκεανός «Η θάλασσα μέσα στην TV» (ποιήματα, πεζά και κείμενα για την ποίηση από τον Ομηρο έως τις μέρες μας, με θέμα τη θάλασσα. Το «Οδυσσέας Ωκεανός» είναι ένα ακόμα λογοπαικτικό ψευδώνυμο του ποιητή Ιάσονα Δεπούντη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ