Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ κυκλοφόρησε την πολύτιμη εργασία του Εμμανουήλ Κριαρά «Γράμματα Ψυχάρη προς Νικόλαο Γ. Πολίτη». (Πρόκειται για δημοσίευση 43 επιστολών του Ψυχάρη (1854-1929) στον φίλο του επίσης, δημοτικιστή, «πατέρα» της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα Ν. Γ. Πολίτη, τις οποίες έδωσε στον Εμ. Κριαρά ο Λίνος Ν. Πολίτης. Τα γράμματα καλύπτουν τριάντα χρόνια και αναφέρονται στα βιβλιογραφικά ενδιαφέροντα του Ψυχάρη και σε θέματα του γλωσσικού μας προβλήματος).

- «Ερμής»: Βάσος Βαρίκας «Συγγραφείς και κείμενα (1955-1959)». Το βιβλίο, σε εισαγωγή και επιμέλεια του κριτικού λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα, αποτελεί τον τέταρτο τόμο της σειράς «Συγγραφείς και κείμενα» και περιλαμβάνει βιβλιοκριτικές του Βάσου Βαρίκα από το 1955-1959 στο «Βήμα», για βιβλία πολλών ποιητών και πεζογράφων της προπολεμικής και μεταπολεμικής γενιάς. Οι άλλοι τρεις τόμοι της σειράς αφορούν στις περιόδους 1961-1965, 1966-1968 και 1969-1971).

- Η Ενωση Φίλων της Ακρόπολης κυκλοφόρησε το βιβλίο της πρώην εφόρου Ακροπόλεως Α΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Εβης Τουλούπα «Από την Πνύκα στο Παγκράτι (Επιφυλλίδες)». Το βιβλίο - εικονογραφημένο με αρχαιότητες - περιλαμβάνει μικρά κείμενα - περιδιαβάσεις της αρχαιολόγου μεταξύ Πνύκας και Παγκρατίου, στα οποία η αρχαιότητα «δένεται» με το σήμερα.

- «Ροδακιό»: Ελένη Γ. Ζαχαριάδου «Γλυκά του κουταλιού» (πέντε ρεαλιστικά διηγήματα, με πρόσωπα που μονολογούν για πικρά γεγονότα της ζωής τους. Κοινό σημείο των ιστοριών η γεύση ισάριθμων γλυκών του κουταλιού, των οποίων η γλύκα μπερδεύεται με την πίκρα των προσώπων).

- «Γαβριηλίδης»: «Ακροατής οριζόντων (προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη)» (κριτικά κείμενα των Νατάσας Κεσμέτη, Νένας Ι. Κοκκινάκη, Ευτυχίας - Αλεξάνδρας Λουκίδου και Χρύσας Σπυροπούλου για την ποίηση του Ο. Αλεξάκη). Δημήτρης Γαβαλάς «ποιήματα (1973 - 2003)» (επιλογή ποιημάτων των τελευταίων τριάντα χρόνων). Μαρία Παναγοπούλου «Ημερολόγια ευδαιμονίας και οδύνης» (ημερολόγιο ποιητικής διάθεσης). Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ «Της οδύνης και του έρωτα» (ποιήματα). Παναγιώτης Κατσαρός «Χειμερινό ηλιοστάσιο» (ποιήματα). Βασίλης Αμανατίδης «Τριαντατρία» (ποιήματα).

- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησε το έργο του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Εντουαρντ Αλμπι «Η γίδα» (μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ). Αλέξανδρος Κοσματόπουλος «Ο αγρός του αίματος» (μυθιστόρημα). Λεονάρντο Σάσα «Η μέρα της κουκουβάγιας» (μετάφραση Αντωνία Τσίτσοβιτς - Ραντίν. Μυθιστόρημα για τη σικελική μαφία).

- «Απόπειρα»: Χίλντα Παπαδημητρίου «The Beatles: here, there and everywhere» (η πορεία των «Μπιτλς») και «The Clash: the only band that matters» (η πορεία των «The Clash»).

- «Ιδμων»: Θάνος Ασίκης «Διάφανη αγάπη». (Η 22η συλλογή του καταξιωμένου ποιητή, εικονογραφημένη με σχέδιά του).

- «Κριτική»: Στέλλα Βεργή «Γλωσσολογία (επιστήμη της γλώσσας ή της γραφής;)» (ενδιαφέρουσα μελέτη της καθηγήτριας Γενικής Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ, η οποία επισημαίνει ότι η γλωσσολογία ως επιστήμη αφορά αποκλειστικά στη γλώσσα και όχι στη γραφή, όσο κι αν και η δεύτερη προϋποθέτει την ύπαρξη της γλώσσας). Μαρία Οικονόμου «Μουσείο: Αποθήκη ή ζωντανός οργανισμός; (Μουσικολογικοί προβληματισμοί και ζητήματα)» (μελέτη της καθηγήτριας μουσειολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το χαρακτήρα και το ρόλο ενός μουσείου).

- Το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών και οι εκδόσεις «Εικών» (Ζωοδ. Πηγής 57, 10681, 210-3303200) κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Τηλεόραση και ελληνική κοινωνία». Συγγραφείς του βιβλίου οι: Στάθης Βαλούκας (σεναριογράφος, συγγραφέας), Γιώργος Δαρεμάς (λέκτορας Κοινωνιολογίας - Επικοινωνίας), Νίκος Δεμερτζής, Μαρία Παϊδούση (καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευαγγελία Κούρτη (καθηγήτρια Ψυχολογίας). Επιμέλεια Διαμάντη Λεβεντάκου (σκηνοθέτης).

- «Κοχλίας»: Αντριου Ρόμπερτς «Χίτλερ και Τσόρτσιλ (Τα μυστικά της ηγεσίας)». (Μετάφραση Αθηνά Σίμογλου. Ο συγγραφέας ιστορεί το πώς οι δύο ηγέτες με το δημόσιο λόγο τους και το «παιχνίδι» με την ψυχολογία των μαζών, οικειοποιούνταν ο καθένας τη νίκη κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Ντέιβιντ Οουεν «Εργαστήριο εγκληματολογίας» (Μετάφραση Δήμος Αυγερινός. Εικονογραφημένο βιβλίο για τις ιατροδικαστικές μεθόδους στην εξιχνίαση εγκλημάτων και δραστών).

- «Αδελφοί Βλάσση»: Ο οίκος που επανέκδοσε όλο το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, κυκλοφόρησε δύο παιδικές ιστορίες - ανθολόγηση από τη «Διάπλαση των Παίδων». Η μία ιστορία είναι του Γρ. Ξενόπουλου με τίτλο «Οι γάτες της Δανάης» και η άλλη της Ζιζέλ Βαλερί, σε μετάφραση Ξενόπουλου, με τίτλο «Η Λιλή και ο Παυλής». Επίσης κυκλοφόρησαν το διάσημο παραμύθι της Σέλμα Λάγκερλερ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», το οποίο κυκλοφορεί σε 30 γλώσσες και γυρίστηκε και σε κινούμενα σχέδια. Μετάφραση Κίρας Σίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ