Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ

Νέα και Εκδηλώσεις

* Συνέχεια του θέματος «Ξεπερνώντας τους καπνούς»: Ουδείς τότε ούτε διανοείτο απαγόρευση καπνίσματος σε σκακιστικούς αγώνες. Αντίθετα το κάπνισμα συνέβαλε πολύ στο ενδυνάμωμα του μυστικιστικού στοιχείου που εξ αρχής περιέβαλε το Σκάκι σαν πνευματικό άθλημα: Συμβόλιζε το φλογοβόλο μυαλό του σκακιστή.

O Mikhail Botvinik (Παγκόσμιος Πρωταθλητής 1948-1963) δεν κάπνιζε και όπως όλοι οι μη καπνιστές, ενοχλούνταν να εισπνέει τις εκπνοές του καπνιστή αντιπάλου του ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να καταστρώσει το συνδυασμό του.

Ομως το κάπνισμα τότε, ακόμη επιτρεπότανε. Λέγεται λοιπόν ότι, πριν από κάθε κρίσιμο αγώνα του, έβαζε το φίλο του σκακιστή Rauzer, γερό καπνιστή, να του φυσά στα μούτρα τον καπνό του σε ματς προετοιμασίας. Δεν του άρεσε καθόλου, αλλά έπρεπε να το συνηθίσει.

Οταν οι βλαβερές και ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και στην πνευματική απόδοση διαπιστώθηκαν οριστικά επιστημονικά, η FIDE έλαβε κάποια ημίμετρα κατά του καπνίσματος, στη συνέχεια απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε θεατές, παράγοντες και διαιτητές.

Τελικά από 1-1-1990 απαγορεύθηκε αυστηρά στους πάντες σε αγωνιστικούς χώρους στη διάρκεια των αγώνων. Αλλωστε οι σκακιστές θεωρούνται πλέον αθλητές και ουδείς αθλητής καπνίζει κατά τη διάρκεια της αθλητικής του προσπάθειας.

* Αγωνιστικό και με Ελληνα νικητή ήταν το 4ο Διεθνές Τουρνουά «Καλοκαιρινό Κύπελλο 2009» που έγινε στο «Πόρτο Καρράς». Ο Αντώνης Χατζημανώλης (FM 2296) πήρε την 1η θέση με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Αλλη ελληνική επιτυχία ήταν αυτή της 16χρονης Κατερίνας Παυλίδου που κατέκτησε την 3η θέση της τελικής κατάταξης και την 1η στην κατηγορία γυναικών (6,5 β.) μαζί με την Ουκρανή WGM Αναστασία Κάρλοβιτς. Συμμετείχαν 74 σκακιστές και σκακίστριες από 7 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ