Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα(α)ταξία
Συμμαχική απόβαση στο ... Φάληρο

- Ηταν καλοκαίρι του 1943, όταν ο 5ος Τομέας της ΕΠΟΝ (από τη Βουλιαγμένη ως τα Π. Σφαγεία - σημερινός Ταύρος) θέλησε να ενισχύσει την παρουσία και τη δύναμή του, με ένα θεαματικό εγχείρημα, που έκανε το γύρο στη σκλαβωμένη Αθήνα και ενίσχυσε το ηθικό των αγωνιστών. Το Παλαιό Φάληρο ήταν τότε γερμανοκρατούμενο. Σε κάθε τρία σπίτια αναλογούσε και ένα που ήταν επιταγμένο από τους Γερμανούς. Παντού βάσεις πολεμοφοδίων, συρματοπλέγματα και άλλες εγκαταστάσεις. Εκεί λειτουργούσε και ο θερινός κινηματογράφος «Διάνα», όπου θεατές ήταν κυρίως οι Γερμανοί.

- Τέσσερις λοιπόν ΕΠΟΝίτες αποφάσισαν το παράτολμο εγχείρημα. Οι τρεις περιφρουρούσαν τον εξωτερικό χώρο και ο τέταρτος ανέβηκε στον πίσω υψηλό τοίχο του κινηματογράφου, που ήταν η μηχανή προβολής.

Κάτω μυρμηγκιά οι Γερμανοί με τις πρασινόφαιες στολές πλημμύριζαν το χώρο και ξαφνικά ακούστηκαν από ψηλά αυτά τα λόγια που έπαιρναν δύναμη από το «χωνί»:

«Ελληνες πατριώτες, κάτω από τα συνδυασμένα χτυπήματα των συμμαχικών δυνάμεων, την ηρωική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού, την επικείμενη συμμαχική απόβαση και τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γκρεμίζεται ο φασισμός».

Δεν πρόφτασε να τελειώσει το «χωνί» και ένα πανδαιμόνιο κυριάρχησε στο χώρο του κινηματογράφου. Οι Γερμανοί έτρεχαν να βγουν πανικόβλητοι από την έξοδο. Αργότερα, μάθαμε ότι κάποιος που δεν κατάλαβε καλά τα λόγια, μίλησε στους Γερμανούς, όχι για την επικείμενη, αλλά για πραγματοποιούμενη συμμαχική απόβαση, δηλαδή για το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου που καθυστερούσαν οι δυτικοί σύμμαχοι και έγινε αργότερα.

Αφιερώνεται στους νέους αγωνιστές, στις νέες και τους νέους της ΚΝΕ και στη γιορτή τους. Ενα μικρό περιστατικό ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, που έγιναν τότε. Μνήμη, μαζί και υπόσχεση συνέχειας.

Η ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ τότε, το ΕΑΜ Νέων και η Λεύτερη Νέα στην αρχή, η ΕΠΟΝ στη συνέχεια. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τότε. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το Μέτωπο σήμερα και οι καινούριοι αγώνες.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ