Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μια ιδιότυπη Ολυμπιακή εκεχειρία...

Πονηρός Ρωμιός ο διευθυντής της Στρατοχωροφυλακής, τότε. Ανοργάνωτο ακόμη το κράτος. Στα σπάργανα οι δημόσιες υπηρεσίες. Και φυσικά οι αστυνομικές δυνάμεις της εποχής που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, μαζί με το στρατό, τους «ληστές των ορέων» από τη μια και από την άλλη την υπακοή στο «νόμο και την τάξη», στην Αθήνα και τα λίγα αστικά κέντρα, που άρχισαν να οργανώνονται.

Αλλά έρχεται το μεγάλο γεγονός. Το 1894, η υπό την προεδρία του Δ. Βικέλα Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αποφάσισε την τέλεση των πρώτων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου του 1896.

Πονοκέφαλος λοιπόν για τους επικεφαλής της Αστυνομίας, που παράλληλα με τα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα παραβάσεων, έπρεπε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των Αγώνων από τους ντόπιους μικροκατεργαραίους, πορτοφολάδες, «μπουκαδόρους», κλεφτοκοτάδες, αλλά και από ξένους «ομότεχνους» κακοποιούς που θα έρχονταν, με το κύμα των φιλάθλων επισκεπτών από την Εσπερία.

Πάει θα γίνουμε ρεζίλι, σκέφτηκε, ο αρειμάνιος Ιαβέρης. Και θα μας παραλάβουν αργότερα κάποιοι άσπονδοι «φίλοι» για να ασκήσουν τις πιέσεις τους. Το σκέφτηκε λοιπόν, και έβαλε σε εφαρμογή το ευφάνταστο σχέδιό του, που αποδείχτηκε αποτελεσματικό! Συγκάλεσε μυστική σύσκεψη με αντιπροσωπεία των κατεργαραίων και στο όνομα του πατριωτικού τους φιλότιμου, τους κάλεσε σε μια ιδιότυπη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων:

- Μπέσα για μπέσα βρε, φαίνεται ότι τους είπε. Οχι μόνο δε θα πειράξετε εσείς τίποτα, αλλά δε θα αφήσετε και ξένους «συναδέλφους» σας να το επιχειρήσουν. Πρέπει να βγούμε με το κεφάλι ψηλά.

Οι Ολυμπιακοί εκείνοι Αγώνες του 1896 στην Αθήνα ετελέσθησαν κατά τους χρονικογράφους, «μετά υψηλής μεγαλοπρεπείας και ουδέν κρούσμα κλοπής, ή άλλων παραβάσεων εσημειώθη...». Οι μικροκακοποιοί κράτησαν το λόγο τους, περισσότερο ίσως από τις ψεύτικες επίσημες δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

Σύμφωνα, όμως πάντα, με τους ιστοριογράφους της εποχής, λίγο μετά τη λήξη των Αγώνων... αποκαταστάθηκε σε «κανονικά επίπεδα» το παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι»!


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ