Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πληθωρισμός αντιλαϊκών μεθοδεύσεων

Ρήμαξαν τον κόσμο για να προσεγγίσουν τους εικονικούς δείκτες, ως συνακόλουθη «ποινή» εισόδου στην ΕΥΡΩ-ΟΝΕ ολοκλήρωση. Και μας έταξαν νέους περιορισμούς δεκαετίας, για να μεταβληθούν οι δείκτες από την εικονική απάτη στο ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Τώρα ανησυχούν, γιατί ένας από τους δείκτες αυτούς, δηλαδή ο πληθωρισμός ξεφεύγει από τις εκτιμήσεις και τους χειρισμούς τους. Και όπως έγραψε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» (10/7/01), ο δείκτης αυτός άγγιξε το 4%, ενώ σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα κινείται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και γενικότερα τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο πληθωρισμός κατά τις περιστάσεις και τις σκοπιμότητες μεταλλάσσεται ως παθογόνος ιός. Ετσι, κατά τις ερμηνείες της συγκυρίας, άλλοτε έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό, άρα και εξαγόμενο, άλλοτε δομικό έρποντα και περιελισσόμενο, όπως τα κυβερνητικά μέτρα, άλλοτε μεταμφιεσμένο και πάντως στασιμοπληθωρισμό, που ανταποκρίνεται ως έννοια και περιεχόμενο στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες της κυβέρνησης είναι ανίκανοι, ή δε θέλουν να καταλάβουν τη διάκριση π.χ. ενός κακού πληθωρισμού, όπως λέμε για την κακή και καλή χοληστερίνη και τη γενικότερη σύνδεσή του με την οικονομία. Αυτοί μένουν αμετακίνητοι στην περιοριστική οικονομική πολιτική, στον «πληθωρισμό» των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων, στο πάγωμα της αγοράς που ούτε η περίοδος των εκπτώσεων είναι ικανή να αναζωογονήσει.

Ετσι, όλα μαζί, παραγωγή - διαμεσολάβητικό εμπόριο - απορρόφηση - κατανάλωση, οδηγούνται στο φαύλο κύκλο που παράγει ο καπιταλισμός, ο οποίος ψαρεύοντας στα θολά νερά αυξάνει προκλητικά τα κέρδη του.

Και είναι τόσο ανεύθυνοι που από τη μια ασκούν την περιοριστική πολιτική και από την άλλη ενισχύουν την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μοιράζει δάνεια και κάρτες «παντός καιρού» με τους αφανείς εκείνους όρους που αναγράφονται με ψιλά γράμματα, και οδηγούν σε επαχθείς συνέπειες. Οπως έκαναν και με το Χρηματιστήριο που από καθρέφτης της οικονομικής πολιτικής τους -κατά την άνοδό του- μεταβάλλεται πάλι σε θαμπό κάτοπτρο της ελεύθερης κατολίσθησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ