Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παγκοσμιοποιημένη επιτάχυνση δεινών

Την περασμένη Πέμπτη (18/7) αναφερθήκαμε στο βιβλίο του έγκυρου Αμερικανού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς (περσινό βραβείο Νόμπελ), ο οποίος σε μια έντονη κριτική αποτίμηση της παγκοσμιοποίησης και των αρνητικών αποτελεσμάτων της κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η δογματική αυτή πολιτική συμφερόντων (σ.σ. της «νέας τάξης») δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει στην καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις, διαμαρτυρίες, αντιστάσεις και κινητοποιήσεις επεκτείνονται. Οι εκτιμήσεις του Τζ. Στίγκλιτς έχουν την ιδιαίτερη βαρύτητά τους, γιατί ο επιστήμονας αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Μπιλ Κλίντον και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία για μας έχει το γεγονός ότι πολύ νωρίτερα και με αποκαλυπτικά επιστημονικά στοιχεία και στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής σκέψης, η έγκριτη οικονομολόγος, δυο φορές πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απογύμνωνε και εμφάνιζε το αποτρόπαιο πρόσωπο της επιλογής των ισχυρών της Γης, σε βάρος των λαών του κόσμου, με το πολυσέλιδο σύγγραμά της «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση» (εκδόσεις Παπαζήση) - που προκάλεσε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκληρώνονται μεταφράσεις του βιβλίου της στα γαλλικά και τα ρουμανικά κ.ά., ενώ η συγγραφέας προχώρησε σε πολυάριθμες αναλύσεις, άρθρα και επιστημονικές παρεμβάσεις για το θέμα των δεινών της παγκοσμιοποίησης, σε ευρωπαϊκές και άλλες επιστημονικές συναντήσεις, όπου πολλές φορές, ήταν κεντρική εισηγήτρια. Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη επεκτείνει τώρα τις έρευνές της, για τις βαρύτατες νέες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, στους λαούς του κόσμου και το δικό μας.

Σ' αυτές τις νέες εξελίξεις περιλαμβάνονται η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η χρηματιστηριακή κρίση, η πρόσφατη καταστροφική πορεία κολοσσιαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με συνέπεια τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και την καταστροφή, επίσης, των μικροεπενδυτών, ακόμη και στο μητροπολιτικό κέντρο της πλανηταρχίας!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ