Κυριακή 28 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες!..

Αν ζούσε σήμερα ο «ποιητής του καιρού και Χιώτης διαλόλωλος αστείου χαρακτήρος», δηλαδή ο Γεώργιος Σουρής, θα μπορούσε να επαναλάβει, με ιδιαίτερη καταγγελτική και σκωπτική διάθεση τους στίχους του:

«..., Κλέφτεες!.. μεγάλος ποιητής

νομίζω ότι γράφει/ όποιος σουφρώνει

πιο πολλά, πως κλέφτης δε λογιέται./

(...) Μην κλέβετε, ω άνθρωποι, ορνίθια

ή μπουγάδες/ αν θέλετε να κλέβετε, να

κλέβετε χιλιάδες - (σ.σ. σημερινά δισεκατομμύρια)

- (... κλέφτες χωρίς μια πήχη γη και κλέφτες με παλάτια).

Ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες

για ψωμί,/ κι ο άλλος έθνος

σύσσωμο για πλούτη και τιμή».

Αν ζούσε σήμερα ο Γεώργιος Σουρής θα «χούγιαζε» παραλλαγμένη, ελαφρά, την ιστορική φράση του ηρωικού στρατηγού του 1821: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», στους σαλταδόρους, στους κλεφταράδες, που όσο πιο μεγάλοι είναι, τόσο έχουν τους τρόπους να διαφεύγουν από την τιμωρία.

Οι πρόσφατες συλλήψεις προσώπων για ποινικά κολάσιμες πράξεις, αναδεικνύουν - δειγματοληπτικά έστω - και την έκταση και την ένταση, αλλά και την «ποιότητα», αφού ανάμεσα στους νονούς της νύχτας, βρίσκονται και άνθρωποι με «διακεκριμένη» θέση σε κρατικές υπηρεσίες ή ακόμη ορισμένοι, που κατά την ιδιότητά τους, περιφρουρούν την τάξη και συνεπώς και κατ' αρχήν, είναι «υπεράνω υποψίας». Και ακόμη τα «φακελάκια» που συνοδεύουν λειτουργίες και λειτουργούς, μηδέ του τομέα της υγείας, εξαιρουμένου.

Και δε χρειάζεται να θυμίσουμε την τρέχουσα διεθνή έντονη χρηματιστηριακή κρίση, που συμπαρασύρει και τις εγχώριες δοσοληψίες, όπως και την κατάρρευση κολοσσιαίων επιχειρήσεων της... «δημιουργικής λογιστικής» που συμπαρασύρει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και στην απόγνωση εκατομμύρια φτωχούς μικροεπενδυτές.

«Κλέφτεεες», με άλλα λόγια, που μπαινοβγαίνουν στο μαντρί της παγκοσμιοποιημένης ασυδοσίας του κεφαλαίου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ