Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Πατριδογνωμόνιο
Ο τελευταίος σαμουράι

Διδακτική και άκρως αποκαλυπτική σύντροφοι, η τελευταία χολιγουντιανή ταινία που παίζεται στην κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή με τον Τομ Κρουζ - Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, με καλοστημένες φιέστες και μεστό πολιτικό λόγο του τύπου «μα εσύ δεν ήσουν άνθρωπος, ήσουν χιονάνθρωπος» του γνωστού άσματος.

Η νέα εποχή που επαγγέλλεται το νέας ιδιοκτησίας κυβερνών κόμμα θέτει προτεραιότητες. Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο στην Πτολεμαΐδα, μαλακά ναρκωτικά, μαύρη ανασφάλιστη δουλιά στο φίλο επιχειρηματία, ανάπτυξη με υπογραφές που μπαινοβγαίνουν στις υπόγειες στοές των αντιλαϊκών, των απόλυτα προσωπικών συμφερόντων. Η αυτοκάθαρση, δηλαδή η δημόσια παραδοχή ότι το πάλαι ποτέ κίνημα έγινε αυτό που βλέπουν και ζουν οι εργαζόμενοι της πατρίδας, μια σκληρή φιλελεύθερη δεξιά με περούκα και ανοιχτά πουκαμισάκια, μια νεογιάπικη μεταμοντέρνα αποϊδεολογικοποιημένη νεόπλουτη αδιαφανής τάξη καταπιεστών, συντελείται με χολιγουντιανές προδιαγραφές.

Ο πραγματικός ηθοποιός ενσαρκώνει το ρόλο του μισθοφόρου - λεγεωνάριου, που αφού επιζήσει του αμερικάνικου εμφυλίου μισθώνει την... τέχνη του σφαγέα στον ιαπωνικό εμφύλιο. Αλλωστε οι εμφύλιοι ήταν και είναι πεδία «δόξας» για τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους. Ξαφνικά, ο μισθοφόρος ανακαλύπτει τα... ιδεώδη των παρωχημένων σαμουράι. Πολεμάει στο πλευρό τους, αυτοί πεθαίνουν δικαιωμένοι (;) στην κρίση του αλλά αυτός επιζεί (ως συνήθως) και πρωταγωνιστεί στην επόμενη ταινία.

Οταν ο δικός μας τελευταίος πασοκικός κεντροαριστερός «σαμουράι» είναι ήρωας επειδή αντέχει να μιλάει πέντε λεπτά στο χιόνι, επειδή έμαθε ποντιακούς χορούς, ως μετανάστης πολυτελείας και ριγεί επειδή το πλήθος του φωνάζει «είμαστε αθάνατοι» υπό τους ήχους του άσματος «η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», τότε ξέρουμε ότι οι σαμουράι - σπαγγέτι σαν τα παλιά γουέστερν - σπαγγέτι του ευρωχόλιγουντ της Τσινετσιτά, εκτοξεύονται προεκλογικά σα ρουκέτες για να σβήσουν στο σκοτάδι της πραγματικότητας.

Η πολιτική σύντροφοι - όπως καλά ξέρουμε εμείς που ακουμπάμε στον κόκκινο βράχο της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του δίκιου της μεγαλύτερης τάξης στον κόσμο, της εργατικής - έγινε πια απροκάλυπτα εκφραστική.

Διατυμπανίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα ως «εθνικά». Τις παρέες ως νέα εξουσία. Τις ληστείες του παραγόμενου από τους εργαζόμενους πλούτου ως επενδύσεις. Τα Ιμια, μέρες που είναι, στην Ελλάδα έγιναν αόρατο αυτοκόλλητο σαν της ματοβαμμένης Κύπρου, ειδικό για να ξεχνάς, επειδή γράφει «δεν ξεχνώ». Ο αντικομμουνισμός, η κατ' εξοχήν ευρωνατοϊκή κυρίαρχη πολιτική στα πλαίσια της τρομοκρατίας, στην Τουρκία παγιώνεται νομοθετικά και στην Ελλάδα ξερνιέται με δόσεις ιδεολογικού εμετού καλά πασπαλισμένου με επικαιρότητα. Από τον «πράσινο» Καλαφάτη, υμνητή της «ατομικής ευθύνης» και υβριστή των λαϊκών ηρώων που αντιστάθηκαν στα βασανιστήρια των παρθενώνων της εξορίας, ως τον «γαλάζιο» Κασσίμη που δηλώνει, 38 μέρες πριν τις εκλογές, ότι φοβάται πως οι κουκουέδες θα εκτελέσουν όλους τους... επιχειρηματίες.

Τη σκηνοθεσία του τωρινού βρόμικου προεκλογικού κατήφορου άλλωστε ανέλαβε ο κ. Σημίτης στην 8η επέτειο του «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους». Αφού μας εκσυγχρόνισε ως βομβιστής της χούντας, διάβασε στη Βουλή Γεώργιο Παπαδόπουλο, πήγε σπίτι του κι άφησε στον Γιώργο και τον Κώστα τη νέα αντικομμουνιστική εποχή. Ο τελευταίος σαμουράι made in USA έχει πρώτο μέλημα να καθαρίσει τη χώρα από τους κόκκινους, από το ΚΚΕ. Αξιος ο μισθός του αλλά μάλλον μικρός για τον τρόμο που νιώθει μπροστά στην αλήθεια. Ο βράχος ΚΚΕ μεγαλώνει όταν τραβιέται η θάλασσα του δικομματισμού κι οι πνιγμένοι αναδύονται και στοιχειώνουν τα όνειρα της νέας τάξης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ