Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Δήμιοι με καθαρό ποινικό μητρώο;

Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, απαθείς ή επιλεκτικά αμέτοχοι, σύντροφοι, στο χοντρό παιχνίδι της «εξυγίανσης» της «διαφθοράς», που άνοιξαν τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μέχρις ότου συναντηθούν σε μια μελλοντική «νέα» κοινή κυβέρνηση, όπως στην ...πρωτοπόρο Γερμανία. Μέχρι τότε όμως, θ' ανοίξει ένα πορτοπαράθυρο, ενίοτε και μια μπαλκονόπορτα, στα ΜΜΕ και μαζί ένας βόθρος, που θα βουτάει καθημερινά το μεγάλο κεφάλαιο στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οι δήμιοι της εργατικής τάξης θα διαχωρίζονται σε καλούς και κακούς, άσχημους και ωραίους, σε δήμιους με καθαρό και με λερωμένο ποινικό μητρώο.

Το πιο λαοφιλές επάγγελμα - δραστηριότητα δημόσια των ημερών είναι ο ...αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Μπροστά ο λάκκος με τα φίδια, Μάαστριχτ, Λισαβόνα, δηλαδή επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, απόλυτη ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου, απελευθέρωση των αγορών, υποδούλωση, βίαιη ή συναινετική, των εργαζομένων στα απρόσωπα πολυεθνικά αφεντικά και τους τυχάρπαστους στρατηγικούς επενδυτές. Κι ο κυνικός αποπροσανατολιστής της θα φέξει τη λακκούβα με τις λάσπες. Θα σπεκουλάρει πάνω στην απελπισία των μαζών. Θα απορεί, όχι γιατί όλοι τα πιάνουν, αλλά πώς γίνεται να υπάρχουν κι αυτοί που δεν τα πιάνουν.

Το πεδίο δράσης μας δεν είναι, βέβαια, οι εντυπώσεις από την «αιματοχυσία» στην καπιταλιστική ζούγκλα, ούτε από τους λεονταρισμούς των αυτοδιορισμένων επικοινωνιακών ημιθέων, που εκθέτουν ένα βρώμικο κεφάλι για να κρυφτούν τα χιλιάδες άλλα που ρουφάνε το μόχθο των πολλών με τον αέρα του έντιμου διαχειριστή.

Εκεί που πρέπει, θαρρώ, να σταθούμε είναι οι ηττημένες και ίσως και αλλοτριωμένες συνειδήσεις εργαζομένων. Εκεί πρέπει να σκύψουμε, να ενθαρρύνουμε ξυπνήματα, ν' αναγνωρίσουμε αδυναμίες και να προσφέρουμε αγκωνάρια για νέα κτίσματα. Ο εργαζόμενος, που από απελπισία πέφτει στα χέρια του συναδέλφου του. Του καπάτσου οπορτουνίστα, που εμφανίζεται σα ρεαλιστής. Και σιγά σιγά τον πείθει ότι άμα βρεθεί αφεντικό καλό κι αγαθό με μετρητά, θα 'χει και μεροκάματο και προστασία. Και αργά, αλλά επίμονα, με σύμμαχο την πείνα και την ντροπή, υποσκάπτει την ταξική αλληλεγγύη, δηλητηριάζει κάθε ελπίδα για λαϊκή εξουσία.

Αμφίστομο μαχαίρι, διπλός πέλεκυς, τα λόγια και τα έργα μας. Απ' τη μια, οι ...αναδιαρθρωτές κεφαλαιοκράτες. Απ' την άλλη, οι αριβίστες που επιζούν αφού πάρουν πτυχίο ψευδοσπάρτακου από τις ακαδημίες των αφεντικών και μπουν στις αφανείς λεγεώνες των ξένων της τάξης τους.

«Δε με νοιάζει ποιος μ' αγοράζει την εργατική μου δύναμη στην τιμή που θέλει! Δε με νοιάζει ποιος είναι το αφεντικό μου, φτάνει ν' αμείβει τον πατριωτισμό μου στην εταιρία του! Να μ' αναγνωρίζει ως υπήκοο των συμφερόντων του και να μου δίνει μεροκάματο γι' αυτό! Ας κερδίζει όσα θέλει, φτάνει να επιζώ», κραύγαζε τις προάλλες στη δύσμοιρη Στρατονίκη ένας εργάτης των ορυχείων. Σ' αυτό το νεόκοπο ριάλιτι του «δράκουλα», που ήρθε να επενδύσει την κλεμμένη ανατολή στη δύση. Εδώ χωράει, σύντροφοι, εκείνο το στιχάκι από το «Αξιον εστί», που θέλει για να γυρίσει ο ήλιος δουλιά πολλή. Που θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς κι οι ζωντανοί θέλει να δίνουν το αίμα τους. Αλικο. Και στις δυο κόψεις του ιδεολογικού πέλεκυ.

Η απάντηση στην «παθογένεια της διαφθοράς», που λέει κι η διαχειριστική αριστερά με Ευρωπαίο χορηγό, δικαιολογούσα την ύπαρξή της, δεν είναι η κάθαρση του διαχειριστή. Είναι η εξόντωσή του, η πολιτική καταδίκη του ταξικού μητρώου του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ