Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ο χάρτης των εορτών

Η ειδησεογραφία των ημερών, λέει η πείρα που συσσώρευσα τρεις δεκαετίες δημοσιογράφος, θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Οι άνθρωποι έρχονται δεύτεροι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους ανακαλύψουν οι φιλάνθρωποι. Δέσμια μιας παρατεταμένης ημερολογιακής και θρησκευτικής εορταστικής περιόδου, εκτείνεται, στο τσιτωμένο από την αριθμητική μυαλό μεταξύ αρχής και τέλους, σ' ένα απέραντο πάρε - δώσε της νοημοσύνης μας.

Μόλις τέλειωσε η συζήτηση με τον προϋπολογισμό και μόλις ξεκίνησε η θρίλερ ανάλυση μιας θεαματικής για την εξουσία αυτοκτονίας, κι άρχισαν οι επιδερμικές αναλύσεις για τα είδη πρώτης ανάγκης που πετάνε στα ύψη και τα τροχαία που πολλαπλασιάζονται. Θα δοθεί έτσι και φέτος ο κλασικός εορταστικός αγώνας να αποσυνδεθεί η ακρίβεια από την πολιτική, ο προϋπολογισμός από τους πολίτες και η χαρά ακόμα και των παιδιών από την ταξική της προέλευση και μεγέθυνση ή σμίκρυνση.

Η ουσία των επιλογών μας και οι επιπτώσεις τους στη συλλογική ζωή, στα λεγόμενα κοινά, αυτές τις ημέρες συμπιέζονται σ' έναν αντιαισθητικό υπερκαταναλωτικό σουρεαλισμό. Ομως σύντροφοι, αυτή δεν είναι μια αθώα διαπίστωση. Η... αγορά, το ταξικό ρινγκ, έχει αυτορρυθμιστεί στη διαδικασία πασπαλίσματος με άχνη ζάχαρη και διακοσμητικό χιόνι, δηλητηριωδών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κάθε τέτοια εποχή με αποπροσανατολισμένες τις μάζες σκοπίμως. Δε χρειάζεται να θεωρηθεί κανείς συνομωσιολόγος όταν επισημαίνει πως φέτος, τώρα, εν μέσω εορτών, φυτεύονται οι τραγωδίες της επόμενης χρονιάς.

ΗΠΑ και ΕΕ υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν που μετατρέπει το Κόσσοβο σε ανεξαρτητοποιημένο από τη Σερβία προτεκτοράτο και κονιορτοποίησαν έτσι με εορταστικές φτυσιές το ψήφισμα του ΟΗΕ. Δε χρειάζεται βαθιά γνώση και φιλοσοφία για να δούμε την «αναλογία» που θα αρχίσει να συζητείται μετά τις Κυπριακές εκλογές, την άνοιξη, και θα αφορά την τουρκοκατεχόμενη διχοτομημένη Κύπρο.

Την ίδια ακριβώς εποχή η «Αλ Κάιντα» βγαίνει και προσφέρεται για... συνέντευξη(!) στο διαδίκτυο παγκοσμίως, έτοιμη να παραλάβει ερωτήσεις ως τις 16 Γενάρη... Θα τις απαντήσει ο Αλ Ζαουάχρι, το νούμερο δύο, που ως τώρα έχει συλληφθεί, σκοτωθεί και εξοντωθεί τουλάχιστον δέκα φορές από την αμερικάνικη «συμμαχία των προθύμων» στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και ενδεχομένως κι αλλού με τους ανάλογους πανηγυρισμούς στα ΜΜΕ.

Κι ενώ στην Καισαριανή οι γιορτές σκιάζονται από την άκαρδη απόφαση του Τσάβες να μην πνίξει την περιοχή με φτηνό πετρέλαιο, το συνταξιοδοτικό ζήτημα και οι εργασιακές σχέσεις ευτελίζονται με το τηλεπαιχνίδι «Εισοδηματίας». Εδώ ο εκμαυλισμός της λαϊκής αντίληψης για το θέαμα παίρνει διαστάσεις μεσαιωνικού ικριώματος για δημόσια εκτέλεση.

Ο φετινός Αϊ-Βασίλης βρωμάει πετρέλαιο και αίμα και με το καλαμάρι του φτιάχνει νέους χάρτες, νέες χαρτογραφημένες φυλακές για λαούς ενόψει του κλεισίματος των χρηματιστηρίων για μια μέρα, την επικείμενη Πρωτοχρονιά σ' όλο τον κόσμο. Κι επειδή δεν κρυπτογραφούνται όλα έτσι ώστε ο λαός να ξεχάσει να διαβάζει και να μιλάει, σ' αυτές τις γιορτές που τα άθλια σχολεία κλείνουν και τα φριχτά μαγειρεία της τύχης μας ανοίγουν, εύχομαι καθαρό μυαλό, επιμελημένη ανάγνωση του «Ριζοσπάστη», ανοιχτή καρδιά απέναντι στα παιδιά που δεν υποδουλώνονται αμαχητί, και πολλές συναντήσεις με φίλους και γνωστούς αποφασισμένους να πνίξουν το τεχνητό σερμπέτι των γιορτών με την πραγματική αλληλεγγύη των συναγωνιστών τις μέρες που έρχονται.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ