Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
IRISH COFFEE

Ο καφές ο ιρλανδέζικος είναι βαρύς, γλυκός, με αλκοόλ, ιδανικός για τις άγριες παραλίες, το ψοφόκρυο στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές, το ξαπόστεμα του αντάρτη, που δε δέχεται το βασιλικό βρετανικό ζυγό στο σβέρκο του. Ο Μάικλ Κόλινς σίγουρα θα τον πίνει στον ουρανό με την κρέμα να ζωγραφίζει στα μουστάκια του τη χαρά από το βροντερό ΟΧΙ στην άθλια, αντιλαϊκή, αντιπατριωτική Ευρωσυνθήκη. Για μια ακόμα φορά, οι εργάτες, οι Ιρλανδοί των φτωχών συνοικιών, οι αγρότες του ασφυκτικού κλήρου, όλοι όσοι δεν εισέπραξαν φράγκο από το ...«ιρλανδικό οικονομικό θαύμα», παρά το πλήρωσαν από την τσέπη τους, έδειξαν τη δύναμη της αντίστασης, της ανυπακοής. Εδειξαν το δρόμο. Ανάμεσα στις μυλόπετρες του εκβιασμού.

Η μεγαλύτερη, όμως, τώρα στήνεται σύντροφοι. Χυδαία κι απροκάλυπτα, μέσα σε φριχτή πολιτική υποκρισία, θ' ακούμε επί μήνες τη φασιστικότερη φράση που διατυπώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ιρλανδικού ΟΧΙ στη Μεταρρυθμιστική Ευρωπαϊκή Συνθήκη: Δεν μπορούν οχτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι να ...υπονομεύσουν το μέλλον τετρακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων!!! Ελεος, ψεύτες, υποκριτές και φαρισαίοι. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να τσουβαλιάσετε 400.000.000 ανθρώπους στο τσεπάκι των συμφερόντων σας, ορέ τρομοκρατημένοι καπιταλίστες; Δηλαδή, ο ελληνικός λαός είπε ΝΑΙ, επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν σε μια νύχτα το κουρελόχαρτο, χωρίς μισός εργάτης να ξέρει τι τον περιμένει;

Το ΚΚΕ φωνάζει για δημοψήφισμα. Ο «Ριζοσπάστης» μαζεύει υπογραφές. Δικαιωματικά, ηγείται της αληθινής ενημέρωσης και παίρνει κάθε τίτλο συνέπειας, τιμής και ειλικρίνειας. Γιατί οι κομμουνιστές είπαν ΟΧΙ στη μήτρα του κακού, το Μάαστριχτ. Γιατί αντιπάλεψαν κι αντιπαλεύουν κάθε προσπάθεια επιβολής της ευρω-δουλείας, όταν ακόμη κι ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως διατείνονται ότι θέλουν δημοψήφισμα! Τώρα; Με τη σπάθη της δουλειάς - δουλείας του 65ωρου - 80ωρου την εβδομάδα. Με την αγροτιά ξεκληρισμένη. Με τον ψυχωτικό εργαζόμενο, γιατί έτσι τον θέλουν, χειραγωγήσιμο ανά πάσα στιγμή, έρχονται τώρα να κλέψουν μια γουλιά ιρλανδέζικο καφέ, μπας και δέσει καμιά σάλτσα ο κεντροαριστερός και δούνε λίγο από αστικό, ευρωπαϊκό, οπορτουνίστικο κι αριστερούτσικο γκουβέρνο.

Οχι, σύντροφοι. Οι λαοί της Ευρώπης ΟΧΙ θέλουνε να πούνε. Γι' αυτό τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά γκουβέρνα τους συνεννοούνται και περνάνε τη Συνθήκη από τα Κοινοβούλια όπως όπως.

Δεν πάει πολύς καιρός, που το ΚΚΕ, στην Αθήνα, οργάνωσε ημερίδα για την κατάπτυστη συνθήκη. Τότε η Ιρλανδία έγερνε στο ΝΑΙ και το κεφάλαιο έριχνε εκατομμύρια στη συσκοτιστική προπαγάνδα υπέρ του. Οι βιομήχανοι, οι ενσωματωμένοι συνδικαλιστές στη χώρα και την Ευρώπη βυσσοδομούσαν. Και το Κόμμα ανέβαζε στο βήμα τον σύντροφο εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας να μας λέει πόσο και πώς θα παλέψουν οι κόκκινοι στο νησί του, για να μετατραπεί το ΝΑΙ σε ΟΧΙ. Με καθοριστική τη συμβολή των Ιρλανδών συντρόφων, θαρρώ πως η χαρά μπορεί και πρέπει να είναι αλληλέγγυα, συντροφική και δυνατή! Εναν ιρλανδέζικο καφέ στην υγεία σας, σύντροφοι, για τη σκληρή δουλειά αφύπνισης της εργατικής τάξης και τη νίκη των «μικρών» λαών που υπάρχουν μόνο στο μυαλό των απειλούμενων στα ίσα ταξικών αντιπάλων.

Εμείς στο δρόμο, την Τρίτη που έρχεται, στην Ομόνοια, απαιτώντας ένα πραγματικό και ξεκάθαρο δημοψήφισμα. Ετσι κι αλλιώς, No passaran!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ