Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Καλημέρα βενζόλιο, καληνύχτα ζωή!

Είμαστε από αυτούς που από την αρχή υποστηρίξαμε ότι η υπόθεση με τα καταλυτικά αυτοκίνητα εκτός από το μεγάλο φαγοπότι των εταιριών αυτοκινήτων και των εγχώριων (πολιτικών) ντίλερ τους κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. Δυο παράγοντες που είχαμε θίξει ήταν οι απορυθμισμένοι καταλύτες και η τεράστια ρύπανση που προξενούν (σ.σ. σήμερα υπολογίζονται περίπου 400.000) και η πυκνή κυκλοφορία στην πρωτεύουσα και γενικά στις μεγαλουπόλεις. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τις συχνές στάσεις και εκκινήσεις των αυτοκινήτων που έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή ρύπων. Φυσικά, τότε η ΠΑΣΟΚονεοδημοκρατική προπαγάνδα δε στάθηκε καθόλου στην ανησυχία αυτή που προερχόταν από σοβαρούς επιστήμονες και αρκούνταν σε διακηρύξεις ότι σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί το νέφος. Το νέφος όμως παραμένει εδώ και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνο, όπως απέδειξαν πρόσφατες έρευνες. Ο νέος εφιάλτης έχει ονοματεπώνυμο. Βενζόλιο. Μια επικίνδυνη ουσία που συσχετίζεται με τη λευχαιμία. Και η μικρότερη συγκέντρωση είναι επιβλαβής. Και ναι μεν περιορίστηκε ο μόλυβδος (σ.σ. δεν εξαφανίστηκε), αλλά τη θέση του πήρε ένα ακόμα πιο επικίνδυνο αέριο. Οι μετρήσεις στην Αθήνα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις του είναι τρεις φορές πάνω από τα όρια της ΕΕ. Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενασχολούμενη αποκλειστικά με την παρουσίαση μακετών, ξεκίνησε τις μετρήσεις πριν από ένα χρόνο, αρκούμενη στη ρήση «κάλιο αργά παρά ποτέ» αιφνιδιαζόμενη(;) και εκτιθέμενη για άλλη μια φορά σ' ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα. Κι όταν γίνονται συζητήσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και της απαγόρευσης των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας σφυρίζει κλέφτικα ή μάλλον ροκάδικα (τρομάρα της), μια κι αυτή είναι η νέα της γραμμή.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Τα δάση υπό απειλή

Η θερινή περίοδος ξεκίνησε και μαζί μ' αυτήν εκδηλώθηκαν οι πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές. Κλιματικές συνθήκες και εμπρηστές οι δυο συνιστώσες της σταδιακής εξαφάνισης του εθνικού μας πλούτου. Μ' ένα παραλυμένο κράτος να παρακολουθεί και να αρκείται σε διαπιστώσεις. Χωρίς να μπορεί, αλλά ούτε να θέλει να παρέμβει. Οι εικόνες φρίκης μπήκαν ξανά νωρίς νωρίς στα σπίτια μας, μαζί με τις καρικατούρες των πολιτικών που υπόσχονται ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν... Κάτι πολύ απλό μπορεί να κάνουν άμεσα. Να μας αδειάσουν τη γωνιά.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας τ. 6

Κυκλοφόρησε η τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας με ενδιαφέροντα όπως πάντα θέματα. Μεταξύ άλλων μπορείτε να διαβάσετε για τις χαμαίζηλες πολιτικές (και) για την περιφέρεια, τις υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης, με το ερωτηματικό για ποιον υφίστανται, τις βασικές αρχές υγείας και ασφάλειας στα χημικά εργοστάσια, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την ασφάλεια εργαζομένων στη γεωργία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κατάρτισης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας. Κι, όπως πάντα, το διεθνές περισκόπιο που αυτή τη φορά είναι στραμμένο στην παροχή υγείας στα πλοία, τις νομοθετικές εξελίξεις για τα Προεδρικά Διατάγματα 304/00 και 89/99, τα διεθνή και εθνικά συνέδρια και βιβλιοπαρουσιάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ