Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΠΑΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Εφαλτήριο για νέους αγώνες

Σε μια περίοδο που οι απολύσεις φουντώνουν, οι θύτες αυτού του κοινωνικού ολοκαυτώματος, που όλο το προηγούμενο διάστημα συσσώρευαν αμύθητα κεφάλαια, απαιτούν τώρα πρόσθετα προνόμια. Στην περιοχή της Νάουσας, τα τελευταία 15 - 20 χρόνια χάθηκαν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό, πάνω από 250 θέσεις στην επεξεργασία ξύλου, πάνω από 1.000 θέσεις στη μεταποίηση - τυποποίηση φρούτων. Σε κλάδους εποχιακών εργαζομένων, εφαρμόζονται τα ελαστικά ωράρια και οργιάζει η «μαύρη εργασία». Στον κλάδο των κατασκευών, για πρώτη φορά στην περιοχή μας, η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως η συνολική ανεργία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ξεπερνά το 50%.

Στη φουρτούνα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι. Αυτοί, δηλαδή, που πλήρωσαν ακριβά την «ανάπτυξη» της πλουτοκρατίας, καλούνται τώρα να πληρώσουν και την κρίση του συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή της Νάουσας είναι ο Λαναράς με την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Αλλο παράδειγμα είναι η νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο της διαλογής και ψύξης φρούτων. Με τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταδικάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι - παρότι εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας - να μην τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ έχασε 40 εκατ. ευρώ, που χαρίστηκαν σε μια φούχτα βιομηχάνων του κλάδου.

Είναι καθαρό πως απάντηση στην επίθεση του αστικού κράτους, στην επίθεση της πλουτοκρατίας και της αντιλαϊκής της πολιτικής, δεν μπορούν να δώσουν οι δυνάμεις της υποταγής, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που στηρίζει τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ, τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Σαν ταξική πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου οργανώσαμε πλειάδα πολύμορφων κινητοποιήσεων, αρκετές σε συντονισμό με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και τους μαθητές. Ορθώσαμε μέτωπο απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Με αυτόν τον προσανατολισμό αποτρέψαμε μαζικές απολύσεις στην κλωστοϋφαντουργία, διεκδικήσαμε διευρυμένα και ουσιαστικά μέτρα κάλυψης των απολυόμενων - ανέργων. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής μας απέκτησαν εμπειρίες. Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι αγώνες τους, στηριγμένοι με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ έφεραν αποτελέσματα. Αναδείχτηκε πως ο μόνος δρόμος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ο δρόμος της συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα. Αυτή είναι η γραμμή και του Εργατικού Κέντρου στη Νάουσα, που αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάπτυξη αγώνων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, είναι επιτακτική ανάγκη τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, αλλά και η απεργία στις 2 του Απρίλη, να αποτελέσουν εφαλτήριο για την παραπέρα κλιμάκωση της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα τώρα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπά και τη χώρα μας.


Θανάσης ΤΣΙΤΣΗΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ