Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Στο στόχαστρο η πολιτική του κεφαλαίου

Δυναμική η παρέμβαση των νέων της ΚΝΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στις πολύμορφες εκδηλώσεις

Το προεδρείο στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΚΝΕ για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ
Το προεδρείο στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΚΝΕ για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ
Των απεσταλμένων μας (Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ, Ελένης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ελένης ΜΑΪΛΗ).--

Το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που φιλοξενείται στην αγωνιζόμενη Βενεζουέλα, είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, με πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, όπου συμμετέχουν οι χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου. Στα τραπέζια των συζητήσεων, στα εργαστήρια προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κυριαρχεί ένα πράγμα: Πώς καλύτερα θα συντονιστεί η πάλη της νεολαίας για να γίνει πράξη το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο, για την ειρήνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Αυτή τη δραστηριότητα με τη ζωντάνια και τη νεανική αγωνιστικότητα μεταφέρει και ο «Ρ», που βρίσκεται παρών στην ξεχωριστή αυτή συνάντηση των νέων και καταγράφει την παρέμβαση και των νέων αγωνιστών που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Εθνικός και διεθνής ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ

Η συζήτηση γύρω από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και η πεποίθηση ότι η νεολαία μπορεί να συσπειρωθεί και να παλέψει ενάντια στην Ενωση, διεκδικώντας μια Ευρώπη των λαών, σοσιαλιστική, κυριάρχησαν στο προχτεσινό Εργαστήρι για «Το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ». Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η ΚΝΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας και η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Η συζήτηση, όπως αναμενόταν, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαίων αντιπροσώπων, ωστόσο έντονη ήταν και η παρουσία αντιπροσώπων από την Κούβα, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Οι ομιλητές, αφού στάθηκαν στο ρόλο της ΕΕ ως οργανισμού εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, ξεκαθάρισαν ότι η Ενωση δεν είναι αντίβαρο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, αλλά διεκδικεί για το συμφέρον των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια αγορά.

Στην εισήγησή του ο Γ. Γκιόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι «ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ είναι τόσο εθνικός όσο και διεθνής. Η μεγαλύτερη συμβολή σε αυτόν τον αγώνα είναι το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα σε κάθε χώρα να πετύχει την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ».

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον από τους παραβρισκόμενους να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για συντονισμό του αγώνα, για το πώς μπορεί το κίνημα ενάντια στην ΕΕ να προχωρήσει και να έχει αποτελέσματα. Ανάλογο ενδιαφέρον εκφράστηκε και από αντιπρόσωπο της Κολομβίας, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, της ΕΕ, έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στους λαούς των κρατών-μελών.

Στην ταξική συσπείρωση η προοπτική

Την οργανωμένη πάλη πρέπει να αντιτάξει η εργατική τάξη στην ολοένα πιο έντονη επίθεση που δέχεται. Οι νέοι εργάτες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντεπίθεση, αφού τα σχέδια του κεφαλαίου προβλέπουν κατάργηση κάθε κατάκτησης που έχει απομείνει. Αυτά ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης με αντικείμενο τον αγώνα για μια «Δουλιά με δικαιώματα». Η Αλεξάνδρα Τζέρμπου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στη στοχοπροσηλωμένη δουλιά του Μετώπου για τη μαζική ένταξη των εργατών στα συνδικάτα, για τη συνεπή ταξική πάλη. Επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, ενώ, μεταφέροντας μια κατάσταση από την αντεργατική επίθεση στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση του 8ωρου, χωρίς να παραλείψει τα εργατικά ατυχήματα (βλ., π.χ., Ολυμπιάδα), όπου οι εργάτες σακατεύονται ή χάνουν τη ζωή τους.

Παρεμβάσεις υπήρξαν από αντιπροσώπους της Κορέας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, κ.ά. Για τη Γερμανία, ειπώθηκε ότι μεγαλώνουν οι αντιθέσεις, από την Ιαπωνία έφτασε επίσης εικόνα για ατυχήματα στους τόπους δουλιάς. Στην Αργεντινή, η εργοδοτική τρομοκρατία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση. Τέλος, ένας εργάτης της FIAT από την Ιταλία υπογράμμισε ότι οι εργάτες δεν πρέπει να τρέφουν καμιά αυταπάτη πως έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργοδότες τους στο όνομα δήθεν της «βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ