Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παίζουν την «κολοκυθιά» στην πλάτη του λαού

Την «κολοκυθιά» στην πλάτη των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από το κόστος της Ενέργειας, παίζουν ο Ελληνας πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος τους, να κρύψουν κάτω από το χαλί τις πραγματικές αιτίες που εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν είναι άλλες από την πολιτική του κέρδους και τη μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την επικράτηση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβρη διαμορφώνονται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σκορπίζοντας εγκεφαλικά με τα τιμολόγια που θα εκδοθούν σε λίγες μέρες.

* * *

Στη επιστολή του προς την φον ντερ Λάιεν ο Κυρ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ...τουρίστα για το πώς σκαρφαλώνουν σε αυτά τα ύψη οι τιμές χονδρικής. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Εχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο "μαύρο κουτί", ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο».

Ας ανατρέξει ο πρωθυπουργός στους νόμους για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας τους οποίους ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Μέχρι και οι πέτρες το ξέρουν ότι οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας της δικής του πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ, που τη στηρίζουν και τα άλλα κόμματα. Βασικό στοιχείο της είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το «ιερό δισκοπότηρο» των ενεργειακών ομίλων, που τους εξασφαλίζει τεράστια κέρδη και βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό.

Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται μάλιστα να ομολογήσει κυνικά ότι ένα από τα τιμήματα που πληρώνει ο λαός από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι και η ακριβότερη Ενέργεια. Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ότι η Ουκρανία είναι πλέον «σημαντικός καθαρός εισαγωγέας» εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα «το έλλειμμα να καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ». «Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος κρύβει φυσικά ότι η συμμετοχή στον πόλεμο είναι επιλογή της αστικής τάξης και όχι του λαού, που πληρώνει τις συνέπειες μεταξύ άλλων και με πανάκριβο ρεύμα.

* * *

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν απαντάει στην επιστολή Μητσοτάκη ότι «όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές» και ότι χρειάζεται περαιτέρω «απεξάρτηση» της ΕΕ από τη ρωσική Ενέργεια. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κουνάει το δάχτυλο στα λαϊκά νοικοκυριά, λέγοντας πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η «εξοικονόμηση Ενέργειας»! Σε άλλο σημείο, αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδρά στην ακριβότερη Ενέργεια, ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσπαθεί όμως να το υποβαθμίσει.

Η πραγματικότητα βέβαια λέει ότι οι ΑΠΕ έχουν πλέον κυριαρχήσει στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Το ρεύμα που παράγεται πληρώνεται κανονικά με τα λεφτά του λαού από το κράτος, που είναι δεσμευμένο να αποζημιώνει τους ΑΠΕτζήδες, είτε καταναλώνεται είτε όχι. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος ότι οι ΑΠΕ παράγουν φτηνότερο ρεύμα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είτε αποζημιώνεται και πετιέται εκτός δικτύου, αν δεν υπάρχει άμεση ζήτηση, είτε «μοσχοπουλιέται» από τους παραγωγούς και τους παρόχους σε πολύ υψηλές τιμές, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

* * *

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, ένα άλλο στέλεχος της Κομισιόν ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι στις αγορές Ενέργειας χονδρικής, που λειτουργούν με το πολυδιαφημισμένο και στην Ελλάδα «Target Model», δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβληθούν πλαφόν στις τιμές, καθώς απαγορεύονται από την ΕΕ τέτοιες παρεμβάσεις εθνικών αρχών σε ένα σύστημα αγορών με ευρωπαϊκή εμβέλεια. Αντ' αυτού, υποστήριξε ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «παρεμβάσεις» στη λιανική αγορά του ρεύματος, με τις γνωστές επιδοτήσεις, που καταλήγουν στα ταμεία των παρόχων Ενέργειας. Να λοιπόν ποια είναι τα «καλά» της «απελευθέρωσης» της αγοράς, που στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση: Μην τολμήσει κανείς να αγγίξει την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων!

Τελικά, κανείς δεν έγινε σοφότερος από την επιστολή Μητσοτάκη και την απάντηση της Κομισιόν. Γιατί το μόνο που δεν λένε είναι η ουσία του προβλήματος για τον λαό: Το ρεύμα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα και γι' αυτό «φροντίζουν» οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση», τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, την προώθηση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου - «γέφυρα» στην «πράσινη μετάβαση». Συνένοχες είναι όλες οι κυβερνήσεις, που προώθησαν και προωθούν με σθένος αυτήν την πολιτική, πανηγυρίζοντας σε κάθε βήμα της. Και είναι βέβαιο ότι οι ευθύνες αυτές δεν ξεπλένονται όση «χαρτούρα» κι αν ανταλλάξουν με την Κομισιόν, παριστάνοντας ξεδιάντροπα τους «ανήξερους» για τα βάρη που φορτώνουν στον λαό...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ