Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

1933 Αρχίζει στη Λειψία η δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (γερμανικό Κοινοβούλιο) - προβοκάτσια των ναζί που έγινε τον Φλεβάρη. Κατηγορούμενοι ήταν ο Γκεόργκι Δημητρώφ, ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οι Βούλγαροι κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ράιχσταγκ, Ερνστ Τόργκλερ.

1949 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αποτελούμενη από την αμερικανική, τη βρετανική και τη γαλλική ζώνη κατοχής.

Κυριακή 22 Σεπτέμβρη

1791 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

1940 Υπογράφεται μεταξύ της φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1944 Επειτα από ολοήμερη μάχη, το 8ο και το 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατατροπώνουν τους ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.

1947 Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1949 Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1968 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.

1968 Με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, όπως μεταδίδεται από τον ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοίμαζε η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.

1973 Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».

1980 Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ