Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΓΚΟΥΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Το αεροπλάνο της εταιρείας «Air Algerie», που συνετρίβη στο Μάλι, έπεσε από ύψος 10.000 μέτρων λίγα λεπτά αφού εισήλθε σε περιοχή όπου μαινόταν καταιγίδα, δήλωσε στην Μπουρκίνα Φάσο ανώτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στην έρευνα. Ο στρατηγός Γκίλμπερτ Ντιεντιερέ, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε ότι «ίσως ο πιλότος πίστεψε πως την είχε αποφύγει εντελώς (την κακοκαιρία) και θέλησε να επιστρέψει στην κανονική του πορεία... Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που το αεροπλάνο έκανε αυτόν τον ελιγμό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το αεροπλάνο έπεσε από ύψος 10.000 μέτρων στο μηδέν σε διάστημα τριών λεπτών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το «Εθνικό Μέτωπο» θα έφθανε στο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, αν αυτές διεξάγονταν σήμερα, παίρνοντας το 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 17% είτε του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ είτε του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν γνωστές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο 74χρονος ιμάμης του μεγαλύτερου τζαμιού της Κίνας - που βρίσκεται στην πόλη Κασγκάρ της ημιαυτόνομης επαρχίας Σιντζιάνγκ - δολοφονήθηκε στην ίδια περιοχή, λίγες μέρες μετά το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε μία ακόμα «τρομοκρατική επίθεση». Ο 74χρονος Τζούμε Ταχίρ ήταν υποστηρικτής των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε έξι άτομα αλβανικής εθνικής καταγωγής σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για πρόκληση επεισοδίων, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Αλβανών, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, στις 4 Ιούλη. Η ποινή είναι η μέγιστη για «διατάραξη της δημόσιας τάξης». Οι συνήγοροι και οι συγγενείς των κατηγορουμένων υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι δεν συμμετείχαν καν στα επεισόδια. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιούλη ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Αλβανών για την καταδίκη σε ισόβια έξι ομοεθνών τους, σχετικά με τη δολοφονία πέντε νεαρών Σλάβων που διεξήχθη τον Απρίλη του 2012, σε λίμνη έξω από τα Σκόπια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προχτές στο Κάνο της Βόρειας Νιγηρίας όταν μια έφηβη πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, στην Πολυτεχνική Σχολή της πόλης. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση αυτοκτονίας με δράστη γυναίκα μέσα σε λίγες ημέρες στην περιοχή αυτή. Αν και δεν είχε αναλάβει την ευθύνη, η ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» χρησιμοποιεί πλέον τη συγκεκριμένη τακτική.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Ερντογάν θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 54% και 56%, εκτιμούν εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας. Η διαφορά του Τούρκου πρωθυπουργού από τον κύριο αντίπαλό του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου φθάνει τις 17 εκατοστιαίες μονάδες και δεν αναμένεται η ψαλίδα να κλείσει πριν τις εκλογές, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

ΡΩΜΗ.-- Η κυβερνητική πλειοψηφία μειοψήφησε χτες στη Γερουσία κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για θεσμικές αλλαγές. Εγκρίθηκε μια τροπολογία που υπέβαλε η Λέγκα του Βορρά, με 154 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 2 αποχές, η οποία ορίζει ότι τα μέλη της Γερουσίας μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα τα οποία αφορούν τη σφαίρα της ηθικής και της προσωπικής ζωής των πολιτών. Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που αφορούν την ίδια την εκλογή των μελών και τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, όπως την κατάργηση της άμεσης εκλογής τους από το εκλογικό σώμα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε αφορμή σε αναλυτές να κάνουν λόγο για νέα «κρίση» στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ