Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Σκοτία για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο οι δημοσκοπήσεις είναι διφορούμενες. Αλλες δίνουν μπροστά το «όχι» και άλλες το «ναι». Αυτό βέβαια που δεν αμφισβητείται παρά την ενδοαστική αντιπαράθεση είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, και άρα δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές για τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά, το αποτέλεσμα έχει σημασία για τους αστούς γιατί μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενο «ντόμινο», για διεκδικήσεις ανεξαρτητοποίησης από τμήματα του κεφαλαίου και σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Καταλονίας. Για το δημοψήφισμα της Σκοτίας παρέμβαση έκανε και η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ, που προέτρεψε τους ανθρώπους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά για το μέλλον». Δήλωση που το «στρατόπεδο» του «όχι» θεώρησε ευνοϊκή για το ίδιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε απεργία προχώρησαν από χτες πιλότοι που εργάζονται στην «Air France», αντιδρώντας σε «αναπτυξιακά σχέδια» που προωθεί μεταξύ άλλων η θυγατρική εταιρεία του ομίλου («Air France-KLM») «Transavia». Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αφορμή για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής δράσης του αμερικανικού στρατού και στη δυτική Αφρική με πρόσχημα τη δραματική επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει χώρες της περιοχής από τον περασμένο Φλεβάρη προκαλώντας 2.400 νεκρούς, βρήκε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του για την «ενίσχυση» της συμμετοχής των ΗΠΑ στον «αγώνα» για την καταπολέμηση του ιού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Στρατιωτικό όχημα που μετέφερε ομάδα κυανόκρανων του ΟΗΕ από το Τσαντ στο Κιντάλ του βορειοανατολικού Μάλι, έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τέσσερις. Είναι το δεύτερο δυστύχημα με θύματα κυανόκρανους, καθώς στις 2 Σεπτέμβρη παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή με τέσσερις κυανόκρανους νεκρούς και 15 τραυματίες.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χτες, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο αεροδρόμιο της πόλης Ντίβατσα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σλοβενίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη η συνέχιση της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, στην οποία αναμένεται να επιχειρηθεί δεύτερη φορά η εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Χτες το πρωί, μεγάλος αριθμός φοιτητών απέκλεισε την είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Πρίστινας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Ραμαντάν Ζεϊνουλάχου στη θέση του πρύτανη, κατηγορώντας τον ότι εξελέγη με αδιαφανείς διαδικασίες και με τη βοήθεια συγγενούς εξ αγχιστείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, επιφανής αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής, που είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε νόμο περί συμμετοχής σε κινητοποιήσεις δίχως την άδεια των αρχών και είχε καταδικαστεί ερήμην τον Ιούνη σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι της περιοχής Μπας Λέικ στην κεντρική Καλιφόρνια, που πλήττεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αναγκάστηκαν χτες να εκκενώσουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που έως τώρα έχουν κάψει εκατοντάδες εκτάρια χορτολιβαδικής έκτασης και μερικές δεκάδες κτίρια.

ΜΠΑΝΚΙ.-- Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανέλαβε χτες τα ηνία διοίκησης των περίπου 4.800 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες στη χώρα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαλλικής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μαχητικά αεριωθούμενα πραγματοποίησαν χτες επιδρομές κατά θέσεων ισλαμιστών ενόπλων νοτίως της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης. Το ίδιο 24ωρο ο στρατηγός ε.α. Καλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη απείλησε να βομβαρδίσει το λιμάνι της πόλης εάν οι αρχές δεν το κλείσουν για να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό ακραίων ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ