Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Χιλιάδες ανθρακωρύχοι απολύθηκαν στην Τουρκία, μετά την πρόσφατη έγκριση νόμου που θεσπίστηκε στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας στα ορυχεία. Ο νέος νόμος φαίνεται ότι μειώνει τις ώρες εργασίας σε 30 (από 48 πριν) και αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Δεκάδες ιδιοκτήτες ορυχείων ισχυρίστηκαν ότι δεν τους συμφέρει πια να τα λειτουργούν και τα έκλεισαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν μαζικά εργάτες στο δρόμο. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές, οι εργάτες δε θα μπορούν να βρουν σταθερή «ασφάλεια». Ο απαράβατος κανόνας του μέγιστου και τάχιστου κέρδους που βασιλεύει στον καπιταλισμό δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να ανοιγοκλείνει εργοστάσια και άλλες μονάδες παραγωγής, να ασχολείται ή να εγκαταλείπει έναν κλάδο όποτε τον εξυπηρετεί, χωρίς να δίνει δεκάρα για τους εργάτες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο ο Αμερικανός ηγέτης είναι ανοιχτός σε συνομιλίες, δήλωσε χτες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανότερη είναι μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ιρανού ομολόγου του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ως γνωστόν, το Ιράν θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Αλλη μια τραγωδία ομαδικής δολοφονίας σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Ο 51χρονος Ντον Σπίριτ από τη Φλόριντα των ΗΠΑ σκότωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την κόρη του και τα έξι εγγόνια του, ηλικίας από τριών μηνών έως 10 ετών, πριν δώσει τέλος και στη δική του ζωή. Ο Σπίριτ είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε ύποπτο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του ανήλικου γιου του.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το κοινοβούλιο της Αλβανίας απέπεμψε χτες το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αντριάν Φουλάνι, ο οποίος συνελήφθη στα Τίρανα, στις 5 Σεπτέμβρη, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 710 εκατ. λεκ (6,5 εκατ. δολάρια) από υπάλληλο του ιδρύματος. Υπέρ της παύσης του Α. Φουλάνι, που διένυε τη δεύτερη επταετή θητεία του μετά το διορισμό του το 2004, ψήφισαν 72 βουλευτές και έξι τάχθηκαν κατά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ