Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αντιναύαρχος Μπράιαν Λούζεϊ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Navy Seals», μονάδα των οποίων εκτέλεσε το 2011 τον Οσάμα μπιν Λάντεν, υπενθύμισε σε όλους όσοι παραβιάζουν τον κώδικα μυστικότητας των επίλεκτων δυνάμεων, εκδίδοντας απομνημονεύματα ή μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ότι παραβιάζουν σημαντικό όρο του κώδικα συμπεριφοράς που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αποστολών και τη διεκδίκηση αναγνώρισης για τυχόν επιτεύγματα. Η προειδοποίηση γίνεται με αφορμή ντοκιμαντέρ του δικτύου «Fox News», που αναμένεται να προβληθεί στις 11 και 12 του τρέχοντος μηνός με κεντρικό θέμα μέλος των «Navy Seals», που ισχυρίζεται ότι είναι το πρόσωπο που σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- H βρετανική εταιρεία «Rolls-Royce» (πρώην αυτοκινητοβιομηχανία, που τώρα παράγει κυρίως μηχανές αεροσκαφών) ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 2.600 εργαζόμενους μέσα στους προσεχείς 18 μήνες στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης και μείωσης του λειτουργικού κόστους».

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Δύο υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «TPDC» συνελήφθησαν χτες στην πρωτεύουσα της Τανζανίας, Ντοντόμα, με εντολή της κυβέρνησης επειδή δεν προσκόμισαν στο Κοινοβούλιο 26 συμβόλαια με ξένες εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες λυμαίνονται ορισμένα από τα σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στην ΑΟΖ της χώρας στον Ινδικό Ωκεανό.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ως «αποτέλεσμα παραπληροφόρησης» αντιμετώπισαν χτες ΜΜΕ του Μαυροβουνίου τη δήλωση του Κροάτη πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι το Μαυροβούνιο στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο «υπολογίζει περιοχές που δεν είναι δικές του». Μαυροβουνιακές εφημερίδες σημείωναν ότι προσφάτως η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου «έσβησε» περιοχή της χερσονήσου Πλέβλακα από το χάρτη ερευνών για τον καθορισμό οικοπέδων σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων προσαρμόζοντάς τον σε διεθνές πρωτόκολλο για το προσωρινό καθεστώς των κροατο-μαυροβουνιακών συνόρων που υπεγράφη το 2002.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στο Κοσσυφοπέδιο επανέφερε από την Κυριακή τις «αναγκαστικές» περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο προτεκτοράτο, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες σε απομακρυσμένα χωριά και μικρούς δήμους να παραμένουν στο σκοτάδι και στο κρύο πάνω από 10 ώρες. Σε μεγάλα αστικά κέντρα του προτεκτοράτου η επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας KEDS εφαρμόζει το σύστημα τρεις ώρες με ηλεκτρικό ρεύμα, τρεις ώρες χωρίς.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν χτες έξι υπόπτους για τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας άγνωστοι, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς, σε σιιτική συνοικία της ανατολικής πόλης Αλ Αχσα.

ΣΑΝΑΑ.-- Επιδρομές πιθανώς αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, που σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη στην κεντρική Υεμένη, προκάλεσαν το θάνατο 20 ενόπλων οργάνωσης-παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στην Αραβική Χερσόνησο. Στο μεταξύ, πάνω από 30 άτομα σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις μεταξύ σιιτών ενόπλων Χούθι και φυλάρχων που στηρίζουν την «Αλ Κάιντα» στην πόλη Ράντα νοτίως της πρωτεύουσας της Υεμένης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Χιλιάδες Ιρανοί φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κάτω η Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ και στη Βρετανία», συμμετείχαν χτες σε μεγάλη αντιαμερικανική πορεία στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ζάμπια (βρίσκεται βορείως της Νότιας Αφρικής), Γκάι Σκοτ, αναγκάστηκε χτες να αποκαταστήσει τον Εντγκαρ Λούνγκου στη θέση του γενικού γραμματέα του κυβερνώντος «Πατριωτικού Μετώπου» μετά από ταραχές που προκάλεσε στην πρωτεύουσα Λουσάκα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η απόφασή του για απομάκρυνση του τελευταίου από το συγκεκριμένο αξίωμα, που θα του έδινε «εισιτήριο» για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν 90 μέρες μετά το θάνατο του 77χρονου Προέδρου Μάικλ Σάτα την περασμένη βδομάδα.

ΣΕΟΥΛ.-- Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι τα παιδιά της χώρας είναι τα λιγότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους σε σύνολο τριάντα αναπτυγμένων χωρών. «Ο βαθμός ικανοποίησης που έχουν τα παιδιά από τη ζωή τους συνδέεται με το ακαδημαϊκό στρες κι ακολουθούν η βία στα σχολεία, ο εθισμός στο Ιντερνετ, η αμέλεια και η βία στον κυβερνοχώρο», σημειώνει το υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ