Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επτά νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας στις ΗΠΑ με θερμοκρασίες και 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, που πλήττει όλη τη χώρα και προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στις μεταφορές και στην ηλεκτροδότηση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1 άνθρωπος σκοτώθηκε σε τροχαίο σε χιονισμένο δρόμο και 3 ακόμα από ανακοπή την ώρα που καθάριζαν την αυλή του σπιτιού τους, όλοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που μαζί με άλλες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τον πιο κρύο Νοέμβρη από το 1976, με το χιόνι να φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο στις πόλεις.

ΡΩΜΗ.-- Απεργία στις 12 Δεκέμβρη προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil, που ωστόσο καλούν τους εργάτες να παλέψουν για μια καλύτερη διαχείριση της ίδιας αντεργατικής στρατηγικής. Η οργάνωση Cisl διαφώνησε με την απόφαση με το σκεπτικό ότι μια πανιταλική απεργία δεν αποτελεί στην παρούσα φάση το χρησιμότερο μέσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας χριστιανός, ο Μπασούκι Τιαχάτζα Πουρναμά, ορκίστηκε για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, κυβερνήτης της πρωτεύουσας της Ινδονησίας Τζακάρτα, παρά τις έντονες αντιδράσεις ισλαμιστικών οργανώσεων. Η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το νομοσχέδιο για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού Keystone XL, που επρόκειτο να ενώσει τις ΗΠΑ με τον Καναδά, απορρίφτηκε οριακά (πήρε 59 ψήφους ενώ απαιτούνταν 60) από την αμερικανική Γερουσία. Την περασμένη βδομάδα είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί προβάλλουν ως πρόσχημα για τις διαφωνίες τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα περιμένει μέχρι το τέλος της νομικής διαδικασίας για να αποφασίσει αν η κυβέρνηση θα εγκρίνει ή όχι το σχέδιο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα είναι προτεραιότητα της Γερουσίας το Γενάρη, όταν η πλειοψηφία θα περάσει ξανά στους Ρεπουμπλικάνους.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Αοπλοι στρατιώτες, που σύμφωνα με τα πρακτορεία διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή των μισθών τους, κατέλαβαν χτες το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην πόλη Μπουάκε της Ακτής Ελεφαντοστού. Εκατοντάδες στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους πρώην αντάρτες που έχουν ενταχθεί πλέον στις Ενοπλες Δυνάμεις, έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν δρόμους σε πόλεις όπως Αμπιτζάν, Κορόγκο, Μποντούκου, Αμπενγκούρου και Νταλόα όπου πολλοί ανέφεραν ότι άκουσαν και πυρά. Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι το γενικό επιτελείο στρατού έχει ξεκινήσει διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους στρατιώτες που «ζητούν προαγωγές και καλύτερους μισθούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ