Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Χτες αναμενόταν να γίνει (χωρίς να προσδιορίζεται ώρα) η νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής, της κυβέρνησης της Ουκρανίας, των πολιτοφυλάκων των ανατολικών περιοχών, εκπροσώπων της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Ρωσίας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας για την εξεύρεση νέου συμβιβασμού στη σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 1 χρόνο. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον σύμφωνα με τους εκπροσώπους των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, δεν υπήρχε συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας και συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν χτες το πρωί κοντά στη βόρεια συριακή πόλη Ράκα αραβικό πολεμικό αεροσκάφος που συμμετείχε σε εναντίον τους αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ιορδανός κρατείται αιχμάλωτος.

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ.-- Αναβρασμό προκαλεί στις ΗΠΑ η νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού (αναφέρεται από τοπικά μέσα ως Αντόνιο Μαρτίν) από τις σφαίρες αστυνομικού χτες το πρωί σε βενζινάδικο στο προάστιο Μπέρκλεϊ του Σεντ Λούις στο Μιζούρι, κοντά στο σημείο όπου τον Αύγουστο ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον σκότωσε τον άοπλο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Η αστυνομία ανέφερε ότι το θύμα έφερε όπλο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ Σίσι, και είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Σινχουά», οι δύο πλευρές αναβάθμισαν τη σχέση τους σε «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» και συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, πολιτιστική και τεχνολογική συνεργασία τους. Συμφώνησαν, επίσης, ότι θα συνεργαστούν πάνω στα κινεζικά σχέδια των σύγχρονων «Δρόμων του Μεταξιού» (χερσαίου και θαλάσσιου). Η Κίνα προσβλέπει σε συμφωνίες σε Υποδομές, Πυρηνική Ενέργεια, Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, η Αεροπορία και η Αίγυπτος σε συμμετοχή κινέζικων ομίλων στην επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ.

ΑΣΑΜ.-- Πενήντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις την Τρίτη χτες στο κρατίδιο Ασαμ της βορειοανατολικής Ινδίας, τις οποίες η αστυνομία απέδωσε στους αυτονομιστές του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου του Μπόντολαντ (NDFB). Το Ασαμ, στα σύνορα του Μπουτάν και του Μπανγκλαντές, έχει μακρά ιστορία συγκρούσεων για εδαφικές διαφορές, συχνά βίαιων, ανάμεσα στις φυλές αυτοχθόνων Μπόντο, στους μουσουλμάνους εποίκους και στην κοινότητα Αντιβάσι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο δρόμο αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες βδομάδες έως και 2.000 εργαζόμενοι στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, στο πλαίσιο νέου προγράμματος «αναδιάρθρωσης».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τον Τζον Μακ Λάφλιν, Αμερικανό μάνατζερ προεκλογικών εκστρατειών δεκάδων ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών επί μία 30ετία, προσέλαβε ως σύμβουλο για την προεκλογική του καμπάνια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενόψει των πρόωρων εκλογών της 17ης Μάρτη.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Την ίδρυση νέου κινήματος για να αποτρέψει «την επιστροφή του δεσποτισμού στην Τυνησία», ανακοίνωσε χτες ο ηττημένος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, Μόνεφ Μαρζούκι, που υποστηρίχτηκε από ισλαμιστές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Από σφοδρές χιονοπτώσεις στο Μισισιπή έχουν πεθάνει τέσσερα άτομα και τραυματιστεί δεκάδες.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Σε νοσοκομείο του Χιούστον μεταφέρθηκε χτες εσπευσμένα ο 90χρονος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος με δύσπνοια και λοίμωξη του αναπνευστικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ