Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες σε μια δημοτική πισίνα, στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, 175 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Τα περισσότερα θύματα ήταν σιίτες Τουρκμένοι, μέλη της μειονότητας των Τουρκμένων. Ο ένας από τους δύο βομβιστές φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος δίπλα ακριβώς στην πισίνα όπου κολυμπούσαν και πολλά παιδιά.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι παρέτεινε για άλλο ένα τρίμηνο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί σε περιοχές της βόρειας χερσονήσου του Σινά από τον περασμένο Οκτώβρη, στο φόντο των κλιμακούμενων επιθέσεων από ισλαμιστές.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε γειτονιά του Τόκιο συνετρίβη μικρό επιβατηγό αεροπλάνο, λίγη μόλις ώρα αφού ξεκίνησε από μικρό αεροδρόμιο σε προάστιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, την Κυριακή. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο πιλότος, ένας επιβάτης και μια γυναίκα που παρασύρθηκε από το αεροσκάφος. Τα αίτια του δυστυχήματος έμεναν άγνωστα. Οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες και άλλοι δύο κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ως τραυματίες.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Οι αερογραμμές Thai σχεδιάζουν να απολύσουν 1.400 άτομα μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας σύνταξης», ενώ θα αναπροσαρμόσει και μια σειρά δρομολόγια. Στόχος του «εθνικού» αερομεταφορέα της χώρας - που η στρατιωτική χούντα θέλει να «αναδιαρθρώσει» - είναι να μειώσει έξοδα και δυναμικότητα κατά 20% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αυτονομιστές αντάρτες από το Κασμίρ εικάζεται ότι ήταν οι ένοπλοι που ενεπλάκησαν χτες σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ινδικό στρατό, στην πόλη Γκουρντασπούρ. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε σταθμό λεωφορείων και αστυνομικό τμήμα. Τα παραπάνω σημειώθηκαν στην επαρχία Παντζάμπ, όπου τέτοια περιστατικά δε θεωρούνται τόσο συχνά.

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον επτά - σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA - άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο βεγγαλικών, στην περιοχή του Μπάρι στη νοτιοανατολική Ιταλία. Το εργοστάσιο λαμπάδιασε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεργάτες του Ρέντσι τόνιζαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ. Η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, έκανε λόγο για «πιο αποδοτική διαχείριση του όλου συστήματος...»

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητο που δε σταμάτησε για έλεγχο, κοντά στα Ιλίσια Πεδία, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδηλατικός γύρος του Παρισιού. Τελικά οι ύποπτοι (σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες δύο άνδρες και δύο γυναίκες) διέφυγαν και εγκατέλειψαν μετά το αυτοκίνητο.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ισπανία με μεγάλες δασικές φωτιές. Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από την Κυριακή στην Καταλονία της Ισπανίας 67 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και απειλεί 10.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο συγκροτημάτων κατοικιών, ενός καταφυγίου ζώων και πολλών εστιατορίων. Περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και 124 διανυκτέρευσαν από την Κυριακή το βράδυ σε αθλητικά συγκροτήματα. Σε άλλη περιοχή της χώρας στην Γαλικία, πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την Κυριακή στην κοινότητα Νάβια ντε Σουάρνα, αφού έκαψε 4.310 στρέμματα περιοχής με μεγάλο πλούτο βιοποικιλότητας. Αλλες πυρκαγιές καταγράφτηκαν επίσης σε Ανδαλουσία, Αστούριας, Καστίλλη και Λεόν.

ΑΛΑΣΚΑ.-- Σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις Αλεούτες Νήσους στην πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) χωρίς να αναφέρονται πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Επίσης, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για τσουνάμι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην είσοδο του ξενοδοχείου «Jazeera» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας την Κυριακή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ», είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είπε ότι η επίθεση είχε στόχο μέλη της δύναμης AMISOM της Αφρικανικής Ενωσης και κυβερνητικούς αξιωματούχους που διαμένουν συχνά εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ