Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Σουηδός Τόμας Λίνταλ, ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς και ο Τούρκος Αζίζ Σαντζάρ παίρνουν το φετινό Νόμπελ Χημείας, για τις εργασίες τους σχετικά με το ρόλο των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αναφερόμενος στον πρόσφατο βομβαρδισμό νοσοκομείου στην αφγανική πόλη Κουντούζ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ εκφράζει τη «βαθιά του θλίψη» για την απώλεια ζωών και ισχυριζόμενος ότι, αν χρειαστεί θα αποδοθούν ευθύνες, συνέχισε: «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στις επιχειρήσεις τους για να αποτρέψουν την απώλεια ζωής αθώων ανθρώπων και όταν κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η διαδικασία ανάκλησης ντιζελοκίνητων οχημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου της «Φολκσβάγκεν» θα αρχίσει το Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016, ανακοίνωσε χτες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ματίας Μίλερ, ο οποίος ένα 24ωρο πριν είχε απειλήσει με περικοπές, απολύσεις και άλλα «μέτρα» τους 20.000 εργαζόμενους του ομίλου στην έδρα του στο Βόλφσμπουργκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ΕΕ είναι «υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά αυταρχική και υπερβολικά παρεμβατική» και η Βρετανία θα αγωνιστεί σκληρά για να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος που διεξάγεται στο Μάντσεστερ.

ΡΩΜΗ.-- Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο», όπου επικαλείται περιεχόμενα από το «μαύρο κουτί» του «Νόρμαν Ατλάντικ», καταγράφονται διάλογοι που αναφέρουν το μόνιμο σύστημα πυρασφάλειας να βγάζει καπνό αντί για νερό. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στο «μαύρο κουτί» αναφέρονται 411 επιβάτες, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τους 500. Τέλος, ο κυβερνήτης εμφανίζεται να σημαίνει συναγερμό στα ιταλικά και όχι στα αγγλικά, κάτι που πολλοί συνδέουν με την προσπάθεια μείωσης του κόστους ρυμούλκησης του πλοίου. Θυμίζουμε ότι το «Νόρμαν Ατλάντικ» έπιασε φωτιά ανοιχτά των αλβανικών ακτών και ενώ ταξίδευε από Ελλάδα προς Ιταλία, με αποτέλεσμα να πνιγούν 11 άνθρωποι και 18 ακόμα να αγνοούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ